The Punisher: Dan kada je Punisher stupio na scenu!

0

Ovo neće biti priča o nekom superheroju, niti će biti priča o običnom junaku nekog eksperimentalnog serijala.

Njega volimo, iz razloga što kod njega nema kompromisa. On nije poput ostalih stripskih heroja, bili oni obični ili superheroji, pa da razmišlja, vaga i ocenjuje. On ima svoju misiju, a to je da svi kriminalci, poput onih koji su mu ubili ženu i ćerku, nestanu sa lica zemlje. On nije sisica, on je Frank Castle, poznatiji kao The Punisher.

Punishera smo prvi put upoznali u februaru 1974. godine u 129. broju The Amazing Spiderman “Punisher uvek zvoni dvaput”, scenariste Džerija Konveja, crtača Rosa Andrua i  tušera Bakoja i Hanta. Punishera je angažovao negativac Šakal, sa pričom da je Spiderman kriminalac i ubica, a tada je njega (Spidermana) već pratio glas da je ubio oca svog prijatelja. Znamo da naš dobri Spidy nije taj koji je zločinac, ali čoveku, koji je izgubio sve od strane kriminalaca, čoveku koji je potpuno emotivno ispražnjen, nije potrebno više dokaza.

Frank Castle je definitivno lik koji ne može da se oceni kao negativac, ali njegov način, način na koji se bori protiv svega što je zločinačko, je takav da se odaje utisak da je ubačen u stripove kao ne tako pozitivan lik. Međutim, on se u svakoj epizodi, u kojoj se pojavljivao kao sporedni lik, uglavnom angažovan od negativaca ili jednostavno dođe sam zato što nešto pogrešno protumači, pokaje i uvidi svoju grešku. Tako on staje rame uz rame sa svojim dotadašnjim metama, superherojima i nastavlja svoju pravedničku borbu.

Kasniji nastavci i serijali kao samostalnog junaka pričaju priču o njemu i govore nam o njemu više nego što možemo da nagovestimo o Punisheru dok nije samostalan junak.

Punisher se pojavio u stripu o Spidermanu, ali kasnije se pojavljivao i kod Captain America i serijalu Marvel Super-action.

Zaboravili smo da kažemo važan podatak, da je New York bio grad u kojem se prvi put pojavio The Punisher. On je započeo svoju karijeru strip junaka u karakterističnoj odeći, mada drugačijeg grafičkog prikaza od onog u serijalima gde se pojavljuje kao samostalan junak. Pojavio se u utegnutom kostimu sa karakterističnim, njegovim znakom prepoznavanja, belom, mrtvačkom glavom na crnoj majici. Crne su mu bile i pantalone, a bele čizme i rukavice. Kasnije će menjati izgled, neće se odreći crne majice i bele mrtvačke glave, ali biće mu dodata mnogo modernija odeća, sa kožnom jaknom ili mantilom i mnogo komotnijim pantalonama. Ovaj stil u kojem se pojavljuje 1974. godine, bio je prepoznatljiv za likove u Marvelovim, superherojskim stripovima, pa tako taj trend nije zaobišao The Punishera.

The Punisher jeste sve, samo ne negativac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here