Tanjug/ AP
Svetlana Tihanovska

Glavna kandidatkinja opozicije na izborima u Belorusiji odbacila je zvanične rezultate kojim je predsednik Aleksandar Lukašenko ostvario pobedu i njen tim se zarekao da će ostati u zemlji kako bi se izborila za promenu vlasti.

– Verovaću svojim očima – većina je bila uz nas – rekla je Svetlana Tihanovska novinarima u glavnom gradu Minsku u ponedeljak, nakon široko raširenih izveštaja o nameštanju glasova na nedeljnim izborima, piše “Gardijan”.

Tihanovska je rekla da sebe smatra pobednikom izbora, a ne Lukašenka, i opisala je izbore kao masovno lažirane.

Njeni saradnici rekli su da opozicija želi ponovno glasanje na biračkim mestima na kojima je bilo problema. Takođe su rekli da opozicija želi da održi razgovore sa vlastima o tome kako da se postigne mirna promena vlasti.

Izborna komisija izvestila je u ponedeljak da je Lukašenko osvojio 80,23% glasova, dok je Tihanovska osvojila samo 9,9%, uprkos velikom talasu podrške Tihanovskoj, koja je održala neke od najvećih političkih mitinga u zemlji još od vremena Sovjetskog Saveza. Preliminarni rezultati objavljeni u nedelju izazvali su neviđene proteste u gradovima širom zemlje, predstavljajući najveću pretnju Lukašenku – koji se često naziva poslednjim diktatorom Evrope – od kada je on došao na vlast pre 26 godina.

Tihanovska je inače, juče nakon glasanja nakratko pobegla iz svog stana iz bezbednosnih razloga nakon što je policija privela nekoliko njenih aktivista tokom noći, prenosi CNN.

Njeni portparoli su rekli da ona nije provela noć u svom stanu ali da neće napustiti Minsk.

Svetlana Tihanovska je ranije rekla da je morala svoju decu da pošalje u inostranstvo jer je dobijala pretnje da će ona završiti u sirotištu.

Ona je postala predsednički kandidat nakon što je to onemogućeno njenom suprugu Sergeju, prodemokratskom aktivisti koji je preko Jutjuba objavljivao kritike Lukašenku.

Sergej je samo ove godine više puta privođen i zabranjeno mu je da se kandiduje. Tihanovska je odlučila da nastavi tamo gde je on stao, ali je priznala da je bila šokirana kada je CIK uopšte priznao njenu kandidaturu.

– Svi znaju kako sam završila ovde: iz ljubavi prema mužu – rekla je tada 37-godišnja učiteljica.

Uspela je da ujedini opoziciju iz čega je proistekla efikasna kampanja, privukla je više od 63.000 ljudi na mitingu proteklog meseca u Minsku i još hiljade u malim gradovima i mestima u kojima obično neprikosnoveno vlada Lukašenko. Njoj su se na pozornici pridružile još dve političarke u „trojki“ koja je transformisala sliku beloruske politike u kojoj dominiraju muškarci.

3 COMMENTS

  1. Како последњи диктатор у Европи, а шта је са ђукановићем ?

  2. Сви што губе се љуте, то је позната ствар… Страни плаћеници су посебно слатки у тој улози, бар мени, кад већ нису својим поганим менторима (са средиштем у Лондону)!

  3. Nemoze neko latirati 82,5%Lukasenko dobijo.Neka je lazirano najvise 8%pa i 15%opet je dobio izbore. Tihanovska tebe zapad vara, sta ce ti da zapad, da te zaduzi i da ti uzima resurse. Lukasenko je pametan i mudar covek drzite se Rusije. Slovenske narode zapad ne voli. Jedva ceka da ih potlaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here