Tanjug/AP

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je u Misiji Srbije pri UN u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali će se boriti i narod će videti rezultate.

Ovaj tim će se boriti za istinu o tim dešavanjima u Srebrenici do glasanja o rezoluciji, koju su predložile Nemačka i Ruanda, 2. maja. Vučić koji je u Njujorku zbog sednice SB UN posvećene šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmika na KiM, na Instagramu je naveo da treba da dođe do susreta sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u Ujedinjenim Nacijama.

Čista politika

Potvrda da Srbija bije pravednu bitku za istinu je tumačenje, a u Srebrenici nije bilo genocida, kaže profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer. Ovaj profesor, koji u stručnim krugovima važi za najvećeg svetskog autoriteta za pitanja Holokausta i genocida, kaže da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

– To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe. Postoje stotine takvih slučajeva u istoriji – rekao je u intervjuu za potrebe još neobjavljenog dokumentarca “Anatomija obmane: Srebrenica” u produkciji Centra za društvenu stabilnost. On je

i počasni predsednik Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust.

Da se u Srebrenici nije dogodio genocid smatra i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof, koji je više puta upozorio na zloupotrebu tog termina, baš kao što se zloupotrebljava i reč holokaust.

On kaže da se nije dogodio genocid, već ratni zločin i da Generalna skupština UN nije mesto gde treba doneti odluku o tome da li je neki istorijski događaj genocid i predlaganje rezolucije “čista politika”.

Oružje protiv naroda

– Istoričari poznaju činjenice i koji mogu da odluče da li je nešto genocid ili ne. Sve ovo je politika i u tome je problem. Ovi događaji su pretvoreni u oružje protiv naroda. Ljudi koji su iza ovoga koriste to kao oružje protiv određenih grupa ili nacija koje žele da oštete – naveo je Zurof.

Objasnio je da je genocid plan ili namera da se uništi jedan narod, ali su u Srebrenici srpske snage pustile žene i decu i dopustile da se spasu.

– Ovo nije genocid, ovo je ratni zločin, jer su pretežno ubijani muškarci od kojih su neki bili borci – rekao je Zurof i dodao da je problem što svi žele da tvrde da je njihova tragedija “najgora moguća”.

Kao potencijalne posledice usvajanja rezolucije Zurof vidi mogućnost da BiH zatraži odštetu od Republike Srpske i Srbije. Za to, kako kaže, nema osnova, jer genocida nije bilo.

– Rezolucija neće dovesti do pomirenja etničkih grupa u BiH, baš suprotno. Zapaliće vatru i dovešće do dosta problema – rekao je, dodajući da je tvrdnja da je u Srebrenici počinjen genocid, “strašna i velika laž”.

Vid kazne

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da će najavljena rezolucija biti prva koja će podeliti svet, kao i da postoji ogroman broj neutralnih zemalja koje smatraju da je ovo dokument sa političkim prizvukom i ciljem da završi neke geopolitičke procese.

– Jasno da je rezolucija usmerena protiv Srba kao vid kazne jer nisu deo NATO agende i da sve ovo nema nikakve veze sa pijetetom prema žrtvama u Srebrenici.

Povući predlog

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog u cilju pomirenja u regionu i kako ta osetljiva tema ne bi bila politizovana.

– Štab, koji je formiran u Misiji UN, neprekidno će se 24 sata baviti situacijom u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN – kaže on.

Dvostruki aršini

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kaže da je međunarodna nezavisna komisija dokazala da u Srebrenici nije bilo genocida.

Podsetio je da je u Podrinju stradalo 3.267 Srba, a više od 80 odsto od maja 1992. do marta 1993, da je ubijeno je 72 srpske dece.

Ukazao je i da je sud u Hagu osudio 14 Srba, tri na doživotne robije, a 11 na 189 godina zatvora, da su za Srebrenicu podignute optužnice protiv 76 Srba, a do sada 26 osuđeno na 439 godina, dok je 169 Srba optuženo za Podrinje, a 46 osuđeno na 668 godina. Istakao da je svega pet muslimana optuženo za zločine nad Srbima u Srebrenici, od čega je jedan na tri godine, dok je za Podrinje optuženo 16 muslimana, a četiri lica osuđena na ukupno 29 godina.

1 COMMENT

  1. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here