ATAImages
ŠOK I NEVERICA: Policija sa đacima i roditeljima

U masakru u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu kakav su građani Srbije do sada gledali isključivo u užasnim scenama iz Sjedinjenih Američkih Država, K. K. 14-godišnji učenik osmog razreda pomenute škole ubio je osmoro učenika i radnika obezbeđenja, a još šestoro mališana ranio. Ranjeni, od kojih je dvoje dece i jedna nastavnica su u teškom stanju. Pucnjava se odigrala u 8.40 časova kada je taj dečak u školi izvadio pištolj i otvorio vatru.

Kako je saopštio MUP Srbije, u nezapamćenom zločinu ubijeno je osmoro dece, a zbog ovog događaja u Vladi Srbije održana je vanredna konferencija za štampu, koja je počela minutom ćutanja za žrtve.

Spisak žrtava

Veselin Milić, načelnik PU grada Beograda, rekao je da je ovaj učenik planirao zločin mesec dana, a da motiv nije za sada utvrđen. Istakao je i da je K. K. imao spisak imena onih koje je hteo da likvidira.

– Izabrao je kabinet za istoriju, gde je bio njegov razred VII 2, a kod sebe je imao pištolj sa tri okvira i četiri Molotovljeva koktela – kazao je i naveo da je posle zločina tinejdžer pozvao policiju.

Branko Ružić, ministar prosvete, izrazio je najdublje žaljenje zbog najveće tragedije koja je zadesila školski sistem u novijom istoriji i dodao da se, prema dosadašnjim informacijama, desio incident u školi glume i da je dečaku koji je izvršio zločin u vršnjačkom nasilju, rasečena usna.

– Decu roditeljima ne može niko da vrati – kazao je Ružić.

Upitan da li je tačno da je K. K. već pretio da će baciti bombu, odgovorio je da nemaju ta saznanja.

Dodao je i da je nezamislivo kako je bilo deci koja su doživela strah

– Vlada Srbije je odlučila da se uvede trodnevna žalost u Srbiji od 5. do 7. maja. Nastava će počinjati sa minutom ćutanja – kazao je Ružić.

Ministar policije Bratislav Gašić je rekao da se snimak hapšenja vinovnika tragedije našao na internetu i pre nego što je MUP izašao sa zvaničnim saopštenjem.

– Društvene mreže su pogubne za čitavo društvo – kazao je Gašić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je kazala da je krajnji trenutak da razmišljamo o mentalnom zdravlju više nego o fizičkom. Ona smatra da je dečak imao neki problem, ali će se to tek utvrditi.

– Ne postoji način da se žrtve vrate – kazala je i dodala da je dvoje dece životno ugroženo.

Jeziva svedočenja

Svedočenja dece koja su prisustvovala ovom događaju izazivaju jezu.

– Upao je na čas istorije i tamo upucao nastavnicu, a onda je krenuo dalje, imao je dva šaržera u rukama i pištolj – ispričao je jedan od učenika.

Prvi koji je pokušao da zaštiti decu bio je radnik obezbeđenja Dragan Vlahović.

– Hteo je da spreči tragediju, koja bi bila još veća da nije stao ispred dečaka koji je pucao. Deca su u stresu. Škola je zatvorena. Ovako nešto nije zabeleženo u istoriji beogradskih škola – istakao je Milan Nedeljković, predsednik opštine Vračar nakon što je ovaj hrabri čuvar podlegao povredama u Urgentnom centru.

Milan Milošević, otac preživele devojčice iz odeljenja u kome je ovaj dečak pucao, kazao je da je bio van sebe.

– Video sam kroz vrata da čuvar leži kod stola, na ulazu. Prvo je navodno ispalio pucnjeve na nastavnicu, a onda i na decu koja su bila ispod stolova. Jedna devojčica je imala potpuno krvavu majicu, videla je dve devojčice kako nepomično leže. Za tog dečaka sam čuo da je bio odličan đak. Oko dva minuta pre kraja časa je ušao u učionicu potpuno mirnog izraza lica i pucao. Navodno je pre toga pucao na obezbeđenje i dežurne. – Vlahović je bio divan čovek – ispričao je suznih očiju jedan od roditelja.

Stravičan događaj

Proslavljeni srpski košarkaš Duško Savanović bio je među roditeljima koji su čekali da policija izvede njihovu decu iz škole.

– Sve je u redu, nemam šta da kažem – prokomentarisao je Savanović.

Ana Stanić, pevačica čiji sin ide u ovu školu, bila je u šoku zbog masakra.

– Stravična tragedija – kratko je izustila ona.

Dečaci stabilno

Direktor Klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže za RTS da je troje dece iz škole prebačeno u tu ustanovu.

” Upucana su dva 13-godišnja dečaka i jedna devojčica. Oba dečaka su neurovaskularno stabilna. Radi se o prostrelnim ranama donjih ekstremiteta. Na praćenju su i primaju terapiju”, kaže doktor Dučić.

Ističe da se kod devojčice radi o povredi glave i da se nalazi u operacionoj sali.

Krajnje upozorenje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je rekao da je tragedija na Vračaru, krajnje upozorenje da smo i kao društvo prešli kritičnu tačku narastajućeg nasilja.

– Za samo generaciju-dve stigli smo do pojave nezamislive pre tri ili četiri decenije – naveo je on.

Teško delo

Bratislav Gašić je naveo je da je otac dečaka koji je počinio teško delo uhapšen, kao i da on ima legalnu dozvolu za oba pištolja.

– Otac tvrdi da su pištolji bili u sefu pod šifrom, ali je dete očito znalo šifru, čim je uspelo da dođe u posed pištolja – kazao je Gašić.

Trodnevna žalost

Branko Ružić je kazao da je Srbija, nažalost deo onog sveta u kom se ovakve stvari sve češće dešavaju.

– Evidentan poguban uticaj interneta, zapadnih vrednosti i jasno je da je potreban krupan preokret. Da ova tragedija ne preraste u društveno prihvatljiv model ponašanja, imali smo razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i odmah ćemo izaći sa još jasnijom slikom svega – kazao je on.

Propust roditelja

Uglješa Grgur, pravnik i privatni detektiv ukazuje za “Vesti” da je nedavno komentarišući višestruko ubistvo u školi u SAD izrazio bojazan da bi tako nešto moglo da dođe i u Srbiju. On smatra da je porodično vaspitanje učenika koji je ubio školske drugarice i druga, odigralo važnu ulogu.

– Porodica je kolevka života, a sve ukazuje na to da se roditelji nisu na pravi način bavili dečakom. Važno je istaći i da njegov otac nije čuvao oružje po zakonu. Moralo je da stoji u limenom ormanu i da pištolj, šaržer i meci budu na odvojenim mestima. To je ogroman propust – ocenio je Grgur.

Kaže i da je prateći putem televizije užasna dešavanja čuo da je tinejdžer koji je počinio ubistvo bio primeren u školi, a da je zločin izvršio pod dejstvom narkotika.

– Ne mogu da shvatim kako primeren i drogiran mogu uopšte da idu jedno uz drugo – pita se Grgur.

Svi smo krivci

Milica Milkić dečji psiholog kaže da je potpuno zatečena informacijom o tragediji koja se desila u Osnovnoj školi na Vračaru i da je kao roditelj dve devojčice ostala bez teksta.

– Ovo je strašno, ali kada uključim racio i problem sagledam sa profesionalne strane mislim da je ovo nešto što se moglo naslutiti, jer su nam deca sa svih strana svakodnevno bombardovana takvim stvarima koje vode ka ovakvom devijantnom ponašanju – kazala je ona za “Vesti”.

Milica ističe da su za ovu nezapamćenu tragediju ne može da postoji samo jedan krivac, već smo svi zakazali i država i društvo i roditelji i škola.

– U ovom trenutku, ja ne znam tačno šta se desilo sa tim detetom i da li ima, i kakva je istorija njegove bolesti. Pre svega, roditelji ukoliko su primetili da postoji neki problem trebalo je da reaguju, a isto tako trebalo je da reaguje i škola i stručne službe ukoliko su videle da postoje neke promene u detetovom ponašanju – kazala je naša sagovornica.

Ona je na pitanje da prokomentariše to što se u medijima pojavljuje informacija da je dečak koji je pucao bio fin i povučen i da ništa nije ukazivalo da bi nešto tako uradio, kazala da je baš to što je bio povučen trebalo da bude znak da postoji neki problem.

– Deca po prirodi nisu povučena, ona su samo stidljiva. Povučenost može da znači da dete ima velike probleme i zato takvu decu treba analizirati od strane i roditelja i vršnjaka. Mi ne znamo šta se krije iza toga kada je neko povučen i zato je povučenost nekada gora i od agresivnih ispada koji su vidljivi – zaključila je Milica Milkić.