Tanjug
Branislav Tiodorović

“Mi smo nezadovoljni merama donetim na današnjoj sednici Kriznog štaba jer smo tražili oštre mere koje će obezbediti da smanjimo kontakte”, navodi epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović je naveo da Medicinski deo Kriznog štaba nikada nije predlagao policijski čas.

– Zabrana kretanja nikada nije bila opcija, ne možemo zaustaviti život, ali moramo da obezbedimo da ne funkcioniše onaj deo gde se transmisija virusa prenosi neograničeno i bez ikakve prepreke – ističe Tiodorović.

Objašnjava da je tokom sednice Kriznog štaba bilo dosta energičnog rada i sučeljavanja stavova.

– Ovo je neprestana borba između onog što predstavlja potreba za ekonomijom i onog što na prvom mestu mora biti, a to je očuvanje zdravlja našeg stanovništva i mi smo praktično još pre dva meseca tražili da to budu vrlo oštre mere i vrlo ozbiljna kontrola sprovođenja tih mera. Mislim da je glavni problem bio u merama – nadzor i kontrola tih mera, znači potrebna je ozbiljna, rigorozna kontrola sa sprovođenjem mera u celini – ocenjuje Tiodorović.

Na pitanje da li smo propustili pravi trenutak za oštrije mere navodi:

– Na neki način možda i jesmo, ali znate kako, nije to u životu baš tako jednostavno donositi odluke u pravom trenutku. Ne želim time da pravdam bilo koga ni Krizni štab ni nas iz Medicinskog dela Kriznog štaba nego jednostavno uvek se nađete na izboru trenutka tako smo i ove mere koje smo doneli danas ipak uskladili sa onim što se sutra dešava – sutra su Zadušnice i morali smo to da uzmemo u obzir. Dakle, život mora da teče, normalno, mora da bude pod kontrolom, a ponašanje mora da bude u skladu sa predviđenim merama – ističe član Kriznog štaba.

Najvažnije je, ističe, sprovesti mere koje će omogućiti da se potpuno kontroliše epidemiološka situacija i da se onemoguće kontakti između ljudi kako bi se širenje virusa prekinulo.

Zdravstveni radnici su na ivici snage

On ističe da su zdravstveni radnici na ivici snage.

– Naši zdravstveni radnici – lekari , seste, ali i ne midicinski rdanici koji su u tim kovid bolnicama i centrima su na ivici snage. Ovo predugo traje. Traje dugo i za stanovništvo i ono je da kažem na ivici strpljenja, ali zdravstveni radnici su pod stalnim pritiskom – ocenjuje Tiodorović.

Apeluje na građane da poštuju sve propisane mere jer kako kaže, samo tako možemo pobediti virus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here