Tanjug

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da je realno očekivati da se novi sojevi koronavirusa pojave u Srbiji i da bi zbog toga trebalo da ostanemo dosledni u sprovođenju mera.

Tiodorović je rekao da Krizni štab prati situaciju u Evropi i podsetio da je britanski soj otkriven u zemljama u regionu, zbog čega smatra da je samo pitanje dana kada će se on dijagnostikovati i u Srbiji. Tiodorović je ukazao na to da naučni radovi ne govore o velikom povećanju smrtnosti, ali govore o povećanoj zaraznosti, o čemu bi trebalo voditi računa.

On je rekao da je interesovanje građana za vakcinaciju iznad očekivanja i poručio da je potrebno da se što veći broj građana što pre vakciniše, jer to ide u prilog stvaranja stabilne situacije. Ističe, međutim da to zavisi od priliva vakcina i da će biti potrebno da stigne još mnogo doza da bi se vakcinacija sprovela što uspešnije.

Tiodorović kaže da je potrebno da se vakciniše najmanje između milion i po i 2 miliona ljudi sa po dve doze, što znači da je potrebno da stigne još mnogo vakcina.

Navodi da je svejedno koju će vakcinu građani da prime i da je važno da se vakcinišu sa dve doze. Najbolje je, kaže, da građani odluku o vakcinaciji donesu sa izabranim lekarom, onim koji vodi njihovu bolest.

Dodaje da je situacija u Srbiji sada povoljnija, ali da to ne bi trebalo mnogo isticati, jer se mere moraju zadržati. Smatra da je pogrešno reći da će vakcinacija preko noći rešiti problem, već će to morati da potraje i biće potrebno još mnogo vremena da se sprovede do kraja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime