Tanjug
Epidemiolog Branislav Tiodorović

“Ova i sledeća nedelja biće veoma teške sa znatno većim brojem obolelih i većim brojem umrlih”, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i naglasio da nam je u naredne dve nedelje potrebna gvozdena disciplina i poštovanje svih propisanih mera.

Tiodorović je kazao da 70 odsto zaraženih koronavirusom na teritoriji južne Srbije, a njegova pretpostavka je da je tako u celoj zemlji, čine stariji od 50 godina i pozvao radno aktivno stanovništvo na odgovornost i da se na radnom mestu pridržavaju mera zaštite i održavaju ličnu higijenu kako ne bi ugrozili sebe i druge.

– Ako se budemo pridržavali svega, očekujem da ćemo uspeti da što više spustimo eksponencijalnu krivu i razvučemo distribuciju obolelih, a da oko Uskrsa imamo pik, što je moguće s obzirom na broj građana koji je došao iz inostranstva – rekao je Tiodorović na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa koronavirusom.

Naglasio je da mora da postoji odgovornost i građana koji su se vratili iz inostranstva i podvukao da svi koji se vrate u Srbiju moraju da poštuju procedure i da budu u karantinu.

– U ovom trenutku nam je potrebna gvozdena disciplina da bismo izdržali do kraja aprila ili početka maja kada, nadamo se, virus neće izdržati zbog toplog vremena i visokog ultravioletnog zračenja – rekao je Tiodorović.

On je dodao da epidemije i pandemije nisu isključivo zdravstveni problem, već istovremeno i socijalni, ekonomski, psihološki, pa i politički problem.

– Sada nam treba da smirimo strasti, nezadovoljstvo bilo da je opravdano ili ne i da se jedinstveno usmerimo u borbu protiv virusa poštujući naloge koje daje struka – kazao je Tiodorović..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here