Tirana: Histerijom na belog orla

0

Albanski nacionalisti posebno ogorčeni zbog dolaska Amfilohija
 

U albanskoj prestonici goste su dočekali protesti aktivista albanske Crveno-crne alijanse, ali i dobrodošlica mladih pravoslavaca, među njima i srpskih bogoslova, koji su u čast gostiju pred demonstrantima, razvili srpsku zastavu.

Pavlo Jakoja Brajović, lider Srpsko-crnogorskog udruženja Morača- Rofaza u Albaniji, za "Vesti" priča da je reč o ultranacionalistima koji po uzoru na vladavinu Envera Hodže, negiraju postojanje svih nacionalnih manjina i ne prihvataju različite veroispovesti u Albaniji. Njihov uticaj je minoran i na poslednjim izborima nisu dobili nijednog poslanika.

 

Demonstranti su, dodaje naš sagovornik, naročito bili protiv mitropolita Amfilohija koji za njih nije poželjan u Albaniji.

– Poslednjih dvadesetak godina, od pada Envera Hodže, Mitropolija crnogorsko-primorska brine o Srbima u Albaniji. Mitropolit je veoma angažovan na negovanju našeg pravoslavnog i svetosavskog identiteta. Čest je gost srpsko-crnogorske zajednice, naročito u Skadru i Vraki. To ne odgovara albanskim ultranacionalistima, jer se zalažu za državu u kojoj se svi deklarišu samo kao Albanci, imaju isključivo albanska imena i prezimena i govore jedino albanskim jezikom. Crveno-crna alijansa zahteva i agilniju nacionalnu politiku prema Albancima u Makedoniji i Crnoj Gori, na jugu centralne Srbije i na severu Grčke – objašnjava Brajović.

 

Izgrednici u pritvoru

Na protestu su uzvikivali da Srpska crkva negira istoriju Albanije i da se protivi ujedinjenju svih balkanskih Albanaca u jednu albansku državu, a na ogradu novopodignute crkve u Tirani okačili su letke sa natpisima da je srpski patrijarh protiv Albanije.
– Policija je uhapsila nekoliko demonstranata a šestoricu je zadržala u pritvoru – dodao je Brajović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here