Tito umro kao musliman?!

0

Svojevremeno je Titov unuk Joška Broz rekao da je potpuna glupost da je njegov deda bio mason već da je samo želeo da mu natpis na grobu bude najjednostavniji moguć i da bi možda i "stavili petokraku na ploču, ali je u onoj gunguli posle smrti to verovatno bio propust".

 

 

Međutim, "Pressmagazin" navodi da je u dokumentaciji Radio Beograda došao do ekskluzivnog snimka razgovora sa nekadašnjim beogradskim muftijom Hamdijom Jusufspahićem od pre desetak godina, gde je muftija u svojoj ispovesti o druženjima sa predsednikom SFRJ prvi i jedini put izgovorio da je Tito umro kao musliman!

 

"Pressonline" piše da je verodostojnost snimka potvrdio autor intervjua, koji nije želeo da mu se pominje ime.

 

U tom intervjuu Jusufspahić je opisao susret sa Titovim šefom kabineta Berislavom Badurinom, nedugo pošto je preminuo "najveći sin naših naroda i narodnosti".

 

"Kada je umro Tito, zajedno smo išli ja i ambasador Alžira Abdul Hamid Adžali da se upišemo u knjigu žalosti. Taman kad smo došli tamo, odmah nam je prišao Berislav Badurina, valjda se tako zvao, njegov šef kabineta ili lični sekretar. I on priđe meni i kaže: "Čestitam vam“.

 

Titu prevodio molitvu sa arapskog

 

Pored toga što se Tito muftiji obraćao za savete u vezi za arapskim svetom i pitanja jugoslovenskih muslimana, njih dvojica su, kako prenosi "Pressonline" razgovarali i o pitanjima islamskog verovanja.

“ Naša molitva je na arapskom, ali ja sam klanjao i prevodio ono što se izgovara. Tito je pažljivo pratio šta radim, dobro sam to zapamtio. Raspitivao se kako se moli i koliko puta dnevno“, pričao je muftija, i rekao još da su najčešće razgovarali o tome kako muslimani zamišljaju Boga.

"Šta mi čestitaš, pobogu brate? Čovek je umro, šta mi čestitaš?", upitao je tadašnji muftija, a Badurina mu je odgovorio "Umro je u vašoj veri! U vašoj veri. Umro je čitajući Kuran. Kuran je treći put čitao“.

 

Badurina se potom na francuskom jeziku obratio i ambasadoru Adžaliju, a Jusufspahić ga je pitao šta da radi sa tim saznanjem.

 

“Da znate to, i ništa više“, odgovorio mu je Badurina, a posle upisivanja u knjigu žalosti dodao "Videćete kad bude sahranjen. Biće samo ime i prezime, godina rođenja i godina smrti, jer tako se muslimani sahranjuju“.

Prema ovoj ispovesti muftije Jusufspahića, ispostaviće se da je tokom poslednjih dana života u bolnici u Sloveniji na Titovom stolu stajao samo prevod Kurana.

 

Muftija je pet godina kasnije išao u Egipat, da od Hosnija Mubaraka primi zlatni orden za rad na islamskom polju, a ambasador Alžira u Kairu bio je baš Abdul Adžali, isti onaj koji je bio prisutan kada je muftiji poverene velika tajna i kome se Badurina obratio na francuskom jeziku.

 

Na poziv za večeru, muftija beogradski je tražio jedan uslov, da mu Adžali kaže šta mu je Badurina tom prilikom rekao na francuskom. I ambasador je sve ponovio, Tito je umro kao musliman, a čak je rekao da je obavestio svoju vladu o tom kratkom razgovoru sa Titovim šefom kabineta.

 

Hamdija Jusufspahić je, kako piše "Pressonline", imao jako bliske odnose sa predsednikom i često je razgovarao s njim o islamskim verovanjima, a Tito nikada nije krio opčinjenost ovom religijom.

 

“Ja sam se više puta sreo sa Titom… Bio sam tamo (u Kairu) profesor u jugoslovenskoj dopunskoj školi kada smo se prvi put sreli. Tito je došao u naš klub, Klub Jugoslovena, i pitao: "Ko od vas, deco, govori arapski“? "Ja govorim arapski“, bio sam jedini koji je u to vreme od omladine govorio arapski. Onda je Tito rekao: "Učite, deco, arapski jer arapski je jezik budućnosti“, navodno se u intervjuu Radio Beogradu priseća bivši beogradski muftija.

 

 

Tito, zulumćar, tera hodžu da javno pije alkohol

 

"Pressonline" prenosi iz muftijinog intervjua i jednu nezgodu koju je imao sa Titom na proslavi 29. novembra, Dana republike, a koju je Tito navodno nagradio pohvalnim rečima.

 

Tito je nameravao da održi zdravicu za nacionalni praznik, ali je video da predstavnici verskih zajednica nemaju čašu u rukama i krenuo je da im dodaje. Muftija je video da je i njemu namenjena čaša, pokušao je da je eskivira tako što je rekao proti Smiljaniću koji je bio iza njega: "Oče proto, ovo je za vas".

 

“Doajen diplomatskog kora Sami Sakar, irački ambasador tada, vidim podiže ruke i meni čestita na ovoj mojoj muci. A ja se preznojih sav, nisam smeo da uzmem čašu, nije po verskim propisima… Svi su tada mislili da sam završio svoju karijeru na velikim prijemima, da sam na početku samom završio karijeru sa Titom. Seli smo posle u crnogorski salon, a posle pola sata pojavio se Tito sa Jovankom, Mikom Špiljkom i Vladimirom Popovićem, i odmah mi reče: "Mladi efendija, odbi ti čašu i predsedniku države!“.

 

Muftija je tada stao u svoju odbranu, da takvo zlo Titu nije mogao da učini, da iz njegove ruke primi nešto što Bog zabranjuje. Odbranio se rečenicom kako njemu (muftiji) niko ne bi zamerio pošto je mlad službenik, ali bi možda rekli: "Vidi, Tita, zulumćara, tera hodžu da javno gazi veru". A Tito je, navodno, na to odgovorio: "E, pa takvi su muslimani. Najčistiji, najprivrženiji, najodaniji, najpošetniji, nikada probleme nismo imali sa muslimanima“.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here