To je ruski mafijaš – najjači na svetu, nosi zlato i piše poeziju

0

Beta/AP/A. P.
I ne morate da im tražite da vam ispovedaju svoja (ne)dela, na njihovim telima sve već "piše"
 

Ljubav prema zlatu karakterše sve članove kriminalnih grupa. Obični kriminalci, za razliku od šefova, nose veliki nakit od srebra, što se dobro slaže sa sportskom odećom, popularnom u njihovom miljeu i nezamenjivom u tuči.

Klan "Bikovi", kako su ih često nazivali u kriminalnoj hijerarhiji, bili su veoma opasni. Nadahnuti podvizima Žan Klod Van Dama i Silvestera Stalonea, provodili su sate u teretanama i trenirali borilačke veštine.

Međutim, pošto su postali "biznismeni" i poštovani ljudi, autoriteti iz sveta kriminala danas su deo normalnog društva. Sada nose marke "Brioni", Versaće" i druge luksuzne stvari, vole skupe, često retke satove i nakit, voze se u "predsedničkim automobilima" i žive u raskošnim vilama.

Na njihovo mesto sve više dolaze "etničke" kriminalne grupe, koje osnivaju ilegalni imigranti, pre svega iz Srednje Azije, upozoravaju stručnjaci. Za razliku od "stare škole", oni nemaju nikakav moralni kodeks, deluju bez principa i nemaju zajedničko vođstvo.

Specijalizuju se uglavnom na uličnom kriminalu, a prema statistici – više od polovine krađa, razbojništva i silovanja u Moskvi otpada na njih. Česti su slučajevi razbojničkog napada na skladišta. Imigranti tamo rade kao utovarivači i spremači, pa "usmeravaju" svoje zemljake kriminalce na vrednosti koje se tamo nalaze.

Ne ustručavaju se ni od trgovine drogama. Tako značajan deo prometa avganistanskog heroina u Rusiju ostvaraju imigranti iz Tadžikistana i Romi. Osim imigranata iz Srednje Azije, "tradicionalnu aktivnost" u kriminalnom miljeu imaju i imigranti iz država sa Kavkaza.

Etnički kriminal opasan je zbog svoje "transgraničnosti" – grupe stižu, čine niz kriminalnih dela pa se onda vraćaju u države iz kojih su došli. Ti kriminalni klanovi često deluju na teritoriji nekoliko država.

Jedan od popularnijih emisija Radio Rusije jeste "Kalina Krasnaja". U njoj se izmenjuju pisma zatvorenika sa pesmama. Glavna tema takvih pesama je zatvorski život, pokajanje, ljubav… Melodije i ritam su slični. To je poseban stil koji se naziva ruska šansona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here