Tanjug
Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Odugovlačenje procesa integracije Srbije u EU je strateška i geopolitička greška, izjavio je danas Barna Žigmond, poslanik vladajuće mađarske partije Fides, na marginama letnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSE) u Strazburu.

– U interesu Evrope je da što više zemalja pristupi Evropskoj uniji. Poklanjati punu pažnju Ukrajini i Moldaviji, a ignorisati Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, jednako je izdaji. Uskraćivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je strateška i geopolitička greška, kao i odugovlačenje procesa integracije Srbije – naveo je Žigmond, prenosi MTI.

Mađarska će, pored kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo u EU, podržati i kandidaturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, naveo je u Strazburu Lorinc Nača, poslanik mađarske Hrišćansko-demokratske narodne stranke (KDNP), navodi mađarska agencija.

– Integracija Gruzije i Bosne i Hercegovine ne sme se razmatrati odvojeno od integracije Ukrajine i Moldavije – izjavio je Nača, prenosi MTI.

On je istakao da „bi bilo dobro da EU u kriznoj situaciji iskoristi priliku i dodeli status kandidata zemljama koje su mnogo radile na postizanju tog cilja proteklih godina“ i dodao da Mađarska odbacuje bilo kakve mere Evropske komisije (EK) koje mogu da stvore podelu između tih zemalja, navodi mađarska agencija.

Ranije ovog meseca Evropska komisija je predložila da kandidaturu za članstvo u EU dobiju Ukrajina i Moldavija, a očekuje se da će to biti potvrđeno na samitu koji počinje u četvrtak, navodi MTI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here