Na današnji dan rođen je Robert Džordan, američki pisac fantastike; najpoznatiji po serijalu serijala Točak vremena.

Robert Džordan ili Džejms Oliver Rigni kako mu je zapravo pravo ime, rođen je 17. oktobra 1948. u Čarstonu u Južnoj Karolini.

Naklonost prema književnosti razvio je već u četvrtoj godini života, kada je uz slučajnu pomoć svog dvanaestogodišnjeg brata naučio da čita. Sa pet godina već se nosio sa Markom Tvenom i Žilom Vernom.

Diplomirao je na Vojnom fakultetu Južne Karoline, na odseku za fiziku. Po završetku studija radio je kao nuklearni inženjer za vojsku SAD-a. Dva puta je služio vojsku u Vijetnamu 1968. i 1970. godine za šta je odlikovan sa tri ordena.

Počeo je da piše 1977. godine i tokom dugogodišnje karijere koristio je više pseudonima. Najpoznatiji alijasi su mu Džekson O’Rajli i Rejgan O’Nil.

Uživao je u lovu, pecanju, pokeru, šahu, jedrenju i sakupljanju lula. Sa suprugom Harijet MekDugal živeo je u kući koja je sagrađena 1797. godine.

Pored serijala Točak vremena, napisao je i niz romana posvećenih kultnom junaku Konanu.

Svetsku slavu stekao zahvaljujući serijalu Točak vremenakoji je samo u Severnoj Americi prodat u preko 14 miliona kopija, a na srpski preveden i objavljen od strane izdavačke kuće Laguna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here