Đ. Janković
Deo izloženih vrsta vina

“Dajte mi vina, vino nek’ se toči dok traju dani, a naročito noći”, pevao je Đorđe Balašević, a u skladu sa ovim stihovima točilo se piće, poznato kao “dar bogova”, pod svodom Muzeja Jadra u Loznici, na šestoj manifestaciji “Priča o vinu”.

Ponovo se okupio veliki broj ljubitelja vina kao i rekordan broj vinarija koje su izložile bogatu ponudu, tako da je svako mogao naći ono koje mu odgovara. Na poziv domaćina manifestacije, Centra za kulturu “Vuk Karadžić” ovoga puta došlo je petnaest poznatih proizvođača vina iz Srbije i Severne Makedonije, a prvi put predstavljeno je čileansko vino “tarapaka” i ono koje stiže iz poljoprivrednog domaćinstva Čotrić iz Jadranske Lešnice kod Loznice.

Besplatna proba

Tokom programa posetioci su imali priliku da besplatno probaju vina vinarija iz Sremskih Karlovaca, Novog Slankamena, Valjeva, Iriga, Velike Drenove kod Trstenika, Beške, Knjaževca, Šida, Kruševca, Levačkog vinogorja, Vinče kod Topole, Jadranske Lešnice, kao i ”13. jul – Plantaže” iz Crne Gore, “Tikveš” iz Severne Makedonije i Čilea. Od pozvanih jedino nije došla vinarija Manastira Bukovo koja je ovih dana imala peh da joj jako nevreme uništi vinovu lozu na svih 15 hektara i potopi vinske podrume. “Priča o vinu” nije, kažu organizatori, obična izložba vina jer se ovde govori o istorijatu vina i gajenja vinove loze, a tu je i prateća izložba fotografija o istorijatu Loznice.

Druženje ljubitelja kapljice

Pokretač manifestacije Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra, podseća da je sve počelo 2017. godine, a zbog kovida je napravljena dvogodišnja pauza, ali se onda nastavilo sa ovim vidom druženja vinarija i ljubitelja vina.

– Izložbom vina napravili smo spoj istorijata našeg kraja, povezanosti imena Loznice sa vinovom lozom koja se nekad gajila na terenima oko grada. Interesovanje je sve veće, i vinarija koje dolaze iz svih krajeva Srbije, ali i inostranstva, kao i posetilaca. Ovoga puta imamo vino porodice Čotrić, a nama je i jedan od ciljeva pokretanja ove manifestacije bio da se ljude iz našeg kraja bave vinarstvom, nastave tamo gde se stalo pre nekih sto godina. Na dobrom smo putu da ovo bude tradicionalna manifestacija koja uvek bude dobro posećena – kazao je on.

POKRETAČ AKCIJE: Goran Vilić
Vladalo veliko interesovanje

Duboki koreni

Na izložbi je bio pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović, podsetio je da između Loznice i vina postoji veza koja korene vuče daleko u prošlost, a o tome svedoči i to što se vinova loza nalazi na grbu grada. Grad će uvek podržavati manifestacije koje obogaćuju kulturnu i turističku ponudu Loznice, poručio je on i ocenio da ovakve manifestacije, koje okupljaju veliki broj izlagača vina, mogu podstaći Lozničane da se uključe u bavljenje ovom delatnošću.

STARA VEZA LOZNICE I VINA: Milan Jugović

Čileanski eliksir

Prvi put predstavljeno je vino “tarapaka” iz Čilea, koje postoji od 1874, a dolazi iz vinograda u podnožju Anda, iz Maipo doline, objašnjava Slavica Bošković iz lozničke vinoteka 15 milja koja je direktni uvoznik i zastupnik ovoga vina za Srbiju

– Ovo vino je u Češkoj već 28 godina na tržištu, prisutno je u Nemačkoj i Austriji, a kod nas je novo. Iskustva za godinu i po dana koliko je otvorena naša vinoteka pokazuju da Lozničani vole vina, i stari i mladi, razumeju se u njih i postoji veliko interesovanje – kaže ona.

Slavica Bošković (levo) predstavila vino iz Čilea

Muzički štimung

Pošto su vino i muzika uvek išli zajedno tokom šestočasovnog trajanja manifestacije, od pet sati posle podne do 11 uveče, posetioci su uživali u crnim i belim vinima, ali i muzičkom štimungu koji je davao loznički akustični orkestar Boemi. Inače, postoje fotografije koje svedoče da su početkom prošlog veka vinogradi okruživali tadašnju Loznicu, bili su na uzvišenjima iznad grada, a možda “Priča o vinu” učini da se za koju godinu ponovo nanižu vinogradi u ovom kraju i opravdaju priče o nastanku imena grada po vinovoj lozi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here