Tanjug
Ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač

Okupator mora da napusti našu teritoriju unutar međunarodno priznatih granica. Ovo pitanje je u stvari za Moskvu – da li će sami napustiti ukrajinsku zemlju ili će otići u kovčezima i kesama, izjavio je za Medija centar Beograd ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač.

On je podvukao da je situacija u Ukrajini teška.

– Bili smo spremni za pregovore od početka agresije. Ali nakon Buče, Irpinja i Marijupolja, narod Ukrajine jasno shvata da su ruski osvajači došli na našu zemlju da nas ubiju i unište kao narod. Dakle, nemamo gde da se povučemo, pa nećemo odustati. Rusiji je potrebno primirje samo da bi povratila snagu za novu ofanzivu, nova ubistva naših građana. Rusija ne sme da dobije takvu priliku – rekao je Tolkač za Medija centar.

“Računamo na povećanu podršku Srbije”

Upitan da prokomentariše poziciju Srbije u odnosu na Ukrajinu i Rusiju, Tolkač ističe da “Ukrajina danas ne brani samo sebe, već i zajedničke evropske vrednosti i budućnost slobodne i demokratske Evrope. Alternativa ovome su autoritarni režimi u Moskvi i Minsku. Srbija je izabrala evropski put. Shodno tome, računamo na povećanu podršku Srbije, jer nas spaja zajednička evropska budućnost”.

Kada je reč o uzdržanosti Srbije prilikom glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u kojoj se navodi da Rusija mora biti pozvana na odgovornost za kršenje međunarodnog prava invazijom na Ukrajinu i da to treba da uključi plaćanje odštete Kijevu, Tolkač je pri stavu da je za to pitanje neophodan komentar srpske strane i da “svi izjavljujemo svoju privrženost principima međunarodnog prava – nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta država”.

Na pitanje koje su moguće tačke pregovora sa Rusijom i da li bi Ukrajina prihvatila bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, ambasador Tolčak podseća da je na nedavno održanom samitu G-20, predsednik Zelenski naveo pet uslova pod kojima su pregovori mogući: “Obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine; poštovanje Povelje UN; nadoknada za sve ratne štete; kažnjavanje svakog ratnog zločinca; garancije da se invazija neće ponoviti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here