EPA/Koca Sulejmanovic
Toma Fila

Za curenje dokumenata sa izjavama svedoka u slučaju protiv HašimaTačija odgovoran je bivši šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, smatra advokat Toma Fila, piše Kurir.

Dok region čeka potvrđivanje optužnice Specijalizovanog tužilaštva u Hagu protiv čelnika OVK za ratne zločine tokom ratnih sukoba na Kosovu – uključujući i onu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, Fila upozorava da su svedoci u ovom postupku u životnoj opasnosti.

Nedavno su iz suda procurila dokumenta sa izjavima svedoka u ovom slučaju, a prema Filinim rečima, iza ove akcije stoji jedan od najmoćnijih Albanaca – bivši šef diplomatije Bedžet Pacoli.

– Svedoci u predmetu protiv OVK su sada u opasnosti. Diverzija koja je izvršena s dokumentima treba da pokaže dve stvari – da Srbi lažu i da se zaplaše svedoci. Evo, ako hoćete da svedočite, mi imamo način da sve saznamo i ako vas ne ubijemo, ubićemo vam porodicu, eto, to je poruka cele te akcije. Ti ljudi su zaplašeni, jer ko njima sada može da garantuje anonimnost – kaže Fila za Kurir.

On dodaje da iza tog curenja dokumenata stoji Bedžet Pacoli.

– On ima para, vodio je Ministarstvo spoljnih poslova i u vreme suđenja u Haškom tribunalu mi smo utvrdili da je on kupovao snajpere u Americi, pa ih preko Albanije davao OVK. I drugi klanovi dole imaju para, ali je on najjači i najsposobniji to da izvede – ističe advokat.

Da su svedoci u opasnosti, smatra i Danica Marinković, nekadašnji istražni sudija u Prištini.

– Svedoci jesu u opasnosti, pogotovu posle nedavnog curenja informacija, dokumenata. Sud mora da zaštiti svedoke. Kao svedok kod Miloševića bila sam pod 24-časovnom zaštitom, a nisam bila svedok pod šifrom – rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here