B. Miličić
Stižu pozivi za nove izložbe: Toma Branković

Tek završena 2020. godina za mnoge je bila u znaku straha i neizvesnosti zbog pandemije virusa korona, a za slikara Tomu Brankovića iz Vajdena bila je i vreme koje će pamtiti kao nešto do sada nedoživljeno. To se odnosi na privatni i umetnički život, a sve je proteklo u nadi da će 2021. biti bolja. I dok se o virusu korona preko medija plasiraju najraznovrsnije informacije, a ceo svet sa strahom čeka finale pandemije i s nadom njen kraj, Branković u begu od ružne stvarnosti nalazi utočište u umetnosti.

Branković uz slike počinje i u vajarstvu da traži odgovore na aktuelna pitanja kojima je zaokupljen ceo svet.

– Zahvaljujući saradnji sa vajarom Hansom-Georgom Šulceom i činjenici da smo zajedno radili na jednoj skulpturi, odlučio sam da prvi put pokušam u ovom smeru umetnosti da uradim nešto. Tako je nastala skulptura koja simbolizuje čovekov pogled u visinu, ali i njegov raskorak sa stvarnošću. Koristio sam više vrsta materijala kao što su glina, drvo i metal. Posle toga nastala je skulptura kojoj sam dao ime “Korona”. Na metalni obrađeni stub postavio sam koren drveta koji sam obradio i on svojim izgledom simbolizuje današnje vreme, ljudske strahove i zabrinutost zbog virusa i budućnosti uopšte. Na prvi pogled, to je skulptura koja čoveka plaši – kaže Toma Branković.

Iako je vrlo neizvesno šta će se događati u 2021. godini s virusom korona, ovaj naš umetnik, vrlo cenjen u svojoj sredini, ne posustaje u radu i stvaranju.

– Stižu mi pozivi za izložbe samostalne i kolektivne u ovoj godini koja je tek počela, ali na njih nemam odgovor jer sve je pod znakom pitanja. Deo izložbi je otkazivan tokom prošle godine, pa i plan za ovu godinu nije siguran. Dobio sam poziv od gradonačelnika Tiršenrojta da u zidinama starog grada pripremim zajedničku izložbu slikara našeg udruženja koja bi bila održana u aprilu ili maju. Na tome već radim, mada je neizvesno da li će se izložba stvarno održati ili će biti odgođena. Pored toga, pripremam slike za samostalnu izložbu koja bi bila moj poslednji slikarski opus, a tema je finale života na planeti Zemlji i energija izvan naše planete – najavljuje Toma Branković.

Kada sagleda prošlu godinu iz umetničkog ugla, Branković ima pomešana osećanja jer bilo je nekoliko zapaženih izložbi njegovih slika, ali i otkazivanja pojavljivanja pred publikom.

– Sve je počelo dobro jer sam u martu prošle godine imao samostalnu izložbu slika u Tiršenrojtu na “zadatu temu” – Hristovo poslanje i njegov ponovni život tokom 40 dana od vaskrsenja do uspenja. To je, prema rečima katoličkog sveštenika koji je govorio na otvaranju izložbe, za hrišćanstvo najvažniji period Hristovog života. Ja sam to prikazao kroz 10 slika velikog formata koje su bile u zlatnim ramovima i sve je izgledalo zaista impresivno – priča nam umetnik na čijoj izložbi su bili i gradonačelnik Franc Štal, nekoliko poslanika Bundestaga i više sreskih zvaničnika iz Tiršenrojta i okruga.

Na otvaranju ove samostalne izložbe bilo je više od stotinu prisutnih.

Na otvaranju izložbe u Tiršenrojtu

Slike na ulici

Branković je u češkom gradu Plzenu bio učesnik 13. saziva zajedničke internacionalne izložbe 22 umetnika iz više država. Izložba je organizovana od 9. do 30. avgusta pod imenom “Boja na ulici”, a slike su bile postavljene na zidinama starog grada u Plzenu. Kako je izložba naišla na vrlo pozitivne rekacije posetilaca, preneta je u Nemačku i postavljena u izložbenom prostoru Centrum Bavaria Bohemia u gradiću Šense koji je uz granicu sa Češkom i trajala je od 30. avgusta do 3. septembra. Tokom leta u Kulturnom centru u Valdsasenu organizovana je izložba na kojoj je učestvovao i Toma Branković, ali s ograničenim brojem gledalaca.

Aktuelni pogled na stvarnost: Skulptura “Korona”

Virtuelna izložba

– Tokom oktobra i novembra učestvovao sam na zajedničkoj izložbi grupe slikara u Muzeju u Tiršenrojtu koja zbog korone nije bila otvorena za posetioce, nego je imala virtuelni karakter. Svaki dan je kao na kalendaru preko interneta i društveih mreža bila predstavljena po jedna slika nekog od autora. To je interesantno, ali meni nedostaju publika i posetioci na izložbi – priznaje Branković i dodaje da je jedna njegova planirana izložba tokom leta u Vajdenu otkazana.