Tomino “NE” Evropi?

0

Kontra politici Vlade Srbije: Tomislav Nikolić
 

– Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa. Brisel će nas suočiti s priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram s premijerom Vučićem – najavio je Nikolić.

Dok zvanična Srbija presabira svoje spoljnopolitičke prioritete, opozicija iz bloka evroskeptičnih partija kritikuje "naknadnu pamet" prvog čoveka Srbije.

 

Sledi promena Ustava?

I dok se predsednik Nikolić poziva na Ustav Srbije koji u svojoj preambuli govori o Kosovu i Metohiju kao sastavnom delu Republike Srbije, u vladi se odavno najavljuje nužnost promene najviše pravnog akta. Doduše, izbegava se odgovor na direktno pitanje da li će promena podrazumevati i izbacivanje Kosova iz preambule. Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za "Danas" da su izmene Ustava Srbije usled prijema država u članstvo EU posledica pre svega "pravnih prilagođavanja" i nešto kroz šta su prošle sve države članice.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić kaže da Nikolić nije rekao ništa novo i da neće biti ništa novo kada mu kao odgovor iz Vlade Srbije bude stigla parola "nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova". Ona podseća da je Nikolić prihvatio sve dosadašnje aktivnosti vlade kojima se pomaže uspostavljanje nezavisnog Kosova, da je prihvatio Briselski sporazum, podržao gašenje srpskih institucija na KiM i "učešće Srba na izborima NATO-mafijaške tvorevine".

– Na isti način, sutra može da se potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, uz zaklinjanje da to ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova. Zato, jedino novo i jedino odgovorno bilo bi da predsednik i vlada zaista pođu za svojim Ustavom, a to bi značilo prekid evrointegracija i sporazumno uspostavljanje novih odnosa sa EU, poništavanje neustavnog Briselskog sporazuma i svih odluka koje su iz njega proistekle i reafirmisanje srpskih institucija na KiM – smatra predsednica DSS, stranke koja već godinama upozorava na ultimativnu završnicu evrointegracija.

Nikolić je, ipak, prvi visoki srpski zvaničnik proevropske orijentacije koji je to javno saopštio, a samo upozorenje došlo je u vreme kada je neodrživost pozicije Srbije – idemo u EU ali ne uvodimo sankcije Rusiji – dodatno ogoljena. Pored konstantnih pritisaka Zapada da se Beograd pridruži njihovoj politici kažnjavanja Moskve, ovih dana usledio je i šamar iz Kremlja, odlukom Rusije da odustane od izgradnje gasovoda Južni tok.

Srbijom – ni na Istoku ni na Zapadu – bavili su se i nemački mediji, prilično površnom analizom zasnovanom na stereotipu da je Srbija "mala Rusija" na Balkanu. Televizijski prilog Javnog servisa ARD pod nazivom: "Putinov uticaj u Srbiji", započinje slikom spomenika ruskom caru Nikolaju u Beogradu koji, prema nemačkom izveštaču, većina Srba vidi kao simbol "okretanja Rusiji i povratka svojim korenima". Podseća se i na vojnu paradu održanu u čast oslobođenja Beograda ali četiri dana ranije samo zbog Putina. Pronađeni su i sagovornici koji konstatuju da "ruska propaganda u Srbiji pada na povoljan teren, jer u Srbiji ionako postoji sklonost ka autokratiji, netransparentnosti, čvrstoj ruci te odijum prema Zapadu".

A što se tiče svakodnevice u Srbiji, kaže izveštač nemačkog medija, "ona se ne može zamisliti bez ruskih proizvoda: ovde su ljudi rasli uz krimski šampanjac i boršč"(?!). "No, u Srbiji se Putinu dive pre svega zbog neustrašivosti kojom se suprotstavlja Zapadu – i zato što i danas podržava srpske pretenzije na Kosovo. Ovde bi mnogi, umesto pristupa EU, mogli da zamisle pristupanje Putinovoj Evroazijskoj uniji."

Tako procenjuju nemački izveštači, a šta će zaista biti ishod sastanka državnog vrha i da li će Srbija promeniti spoljnopolitički kurs znaće se možda i pre nego što je to do juče iko mogao da očekuje.
 

Napadi zbog Kosova i Rusije

Predsednik Nikolić kaže da ne bi učestvovao u vlasti koja bi priznala nezavisnost Kosova i koja bi "merila da li ćemo više evra dobiti ako ga se odreknemo". Na pitanje da li očekuje da bi Vlada Srbije u tom slučaju krenula za njim, Nikolić je rekao da ne mora da pođe za njima ali da očekuje da bi "pošla za svojim Ustavom, interesima, raspoloženjem građana, čašću i moralom".

U poslednje vreme učestale medijske napade na njega, predsednik je doveo i u vezu sa svojim stavom da ni po koju cenu "ne želi da prizna Kosovo ili da raskine odnose sa Rusijom".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here