Foto: Tanjug/AP
Toni Kukoč

Trostruki NBA šampion Toni Kukoč izneo je svoj stav o problemima hrvatske košarke.

Uprkos velikom broju talentovanih košarkaša, Hrvati već godinama ne uspevaju da se kvalifikuju na najveća takmičenja.

– U poslednje vreme dosta govorim o tome da je naš najveći problem u tome što naši najbolji igrači ne mogu da igraju za reprezentaciju. Čak i kad dođu, oni su maksimalno istrošeni od brojnih obaveza u NBA ligi. Treba pronaći nekakvu formulu po kojoj najbolji igrači mogu igrati za svoje reprezentacije da bi se kvalifikovali na svetska i evropska prvenstva i na Olimpijske igre. Dok se to ne dogodi, imaćemo problema. Mi imamo kvalitetnih igrača, ali naših pet, šest najboljih igrača igraju u NBA ligi. To je naš najveći problem. Kad bi igrali u punom sastavu i imali neki kontinuitet, ne vidim da bi imali problema da se kvalifikujemo na velika takmičenja – rekao je Kukoč za HRT.

– Mi iz godine u godinu imamo dobrih igrača koji igraju vrlo važne uloge u svojim ekipama u NBA ligi, ali ih ne možemo sastaviti i pronaći neki kontinuitet rada ovde. Poznato je da reprezentacije koje imaju uspeha na prvenstvima i na Olimpijskim igrama imaju određeni deo pravih priprema. Pre se radilo o tri-četiri meseca, sad je to teško očekivati, ali treba naći mesec dana pre prvenstva da bi se nešto značajno napravilo. Ne mogu se ljudi skupiti tri dana pre turnira i da se napravi neki rezultat. To je možda bilo moguće pre, kad si imao tri, četiri ili pet igrača koji su igrali za istu ekipu, pa su se dobro poznavali i znali kako i šta da rade zajedno, a sad su to igrači koji igraju sasvim druge sheme u različitim ekipama, i od njih očekivati da se jednostavno dovedu u reprezentaciju i da kliknu u tri dana je teško očekivati. Teško je i nezahvalno očekivati da košarkaši tako nešto mogu uraditi.

Kukoč je prokomentarisao i savremeni stil NBA u odnosu na njegovo vreme u ligi.

– Drugačije je, sad se mnogo više šutira nego u naše vreme. Doduše, kad pričaš s generacijama od pre 50 godina, oni misle da su oni igrali najbolju košarku, svaka generacija misli da su upravo oni igrali najbolju košarku – istakao je Kukoč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here