Pixabay.com

Toplotni talas koji se proteže preko zapadne i južne Australije donosi najtoplije vreme u poslednje dve godine i verovatno će postati još intenzivniji u južnim delovima zemlje, krajem ove nedelje.

Posle umerenih temperatura, tokom vikenda, zapad i jug kontinenta će od ponedeljka do petka biti na udaru temperatura od 34 do 39 stepeni, a u unutrašnjosti se očekuje da živa pređe 40. podeok.

Ovaj produženi period veoma toplog vremena posledica je aktiviranja takozvanog australijskog toplotnog motora.

Ovim izrazom se opisuje klimatska pojava kada na severu Zapadne Australije nema monsunskih kiša (dani su izuzetno vedri i sunčani), pa se formira topla vazdušna masa koja se dalje širi prema centralnoj, južnoj i istočnoj Australiji.

Prethodna sedmica već je u nekim delovima zemlje donela maksimalne temperature od 17 stepeni iznad proseka, a jedno od najtoplijih mesta bio je Editburg na poluostrvu Jork, nedaleko od Adelajda.

U ovom gradiću, u četvrtak je zabeležena maksimalna temperatura od 41,9 stepeni Celzijusa, što je najtopliji dan u poslednje dve godine.

Srećom po Južnu Australiju, petak je doneo zahlađenje, koje je trajalo samo do nedelje. Istovremeno, mnogi gradovi na Tasmaniji, u Viktoriji i na zapadu Novog Južnog Velsa “krčkali“ su se na najvišim temperaturama u poslednje tri godine.

U Melburnu je zabeleženo 40,5, u Džilongu 40,3, a u Mildžuri čak 42,8 stepeni.

Toplotni talas će nastaviti da se širi kroz unutrašnjost Južne Australije i kroz Zapadnu Australiju, sa dnevnim maksimumom iznad 40C u mnogim predelima.

Od velikih gradova februarsku vrelinu najviše će osetiti stanovnici Adelajda, gde će sredinom sedmice temperature dostignuti vrednost od 40 i više stepeni.
Zahlađenje se očekuje za vikend, a doneće ga hladniji vazduh s okeana, najavljuju iz Biroa za meteorologiju.

Opasnost od požara

Velike vrućine povećavaju i opasnost od požara, ali srećom, vetrovi trenutno nisu dovoljno jaki da izazovu vatrenu stihiju i katastrofalne opasnosti. Samo u nekoliko okruga na jugu Australije proglašen je “ekstremni nivo“ opasnosti.

Međutim, mogućnost vetra sa severa pred kraj nedelje pojačaće i rizik od širenja lokalnih požara koji će, očekuje se, sigurno izbijati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here