Torbe prvaka pune obaveza

0

Jasmina Delić, predsednik aktiva nastavnika u Švajcarskoj

– Dani raspusta, igre i slobodnog vremena su iza njih, a nove obaveze stižu i valja se pripremiti. No, neki su prvi put zakoračili preko praga učionice, i uzbuđeno poneli svoje sveske, knjige i torbe i pošli na prvi susret sa školom – kaže Jasmina Delić, predsednik aktiva nastavnika u Švajcarskoj, i objašnjava da je prvačićima ipak najuzbudljiviji polazak u školu i dodaje:

– U principu svaki susret prvaka sa školom je jedno veliko životno iskustvo, događaj koji se pamti do kraja života, jer svet najranijeg detinjstva ostaje iza njih i po prvi put deca se suočavaju sa ozbiljnim obavezama i odgovornostima. Svakom prvaku u početku je potrebna pomoć i podrška i roditelja i učitelja kako bi lakše prihvatio svoje nove obaveze. Ipak, da bi ih prihvatio onako kako je to potrebno, valja ih zainteresovati da budu revnosni u ispunjavanju novih zadataka. Za početak, detetu treba ponuditi pomoć ukoliko vidite da nije u stanju da sam uradi ono što mu je zadato, ali ta pomoć ne sme da bude takva da sam roditelj sedne sa detetom i uradi ono što je njegova obaveza.

– Detetu treba jasno staviti do znanja da mama i tata ne mogu umesto njega da rade njegove zadatke, jer je to njegova obaveza. Treba mu objasniti da je poželjno da stvori određene radne navike. Takođe je važno da roditelj obavezno prekontroliše da li je dete uradilo domaće zadatke. Ukoliko mu se potkrala neka greška, neka sednu sa njim i pitaju ga zbog čega je na taj način obavio školsko zaduženje. Saslušati ga, bez povišenog tona i podsmeha, jer ćete ga u suprotnom demotivisati da uči. Potom mu objasnite ispravan način domaćeg zadatka i ohrabrite ga da isti ponovo uradi – savetuje učiteljica Jasmina

 

Ćirilica u trećem razredu

– Roditelje savetujem da kad dete pođe u prvi razred pođe i u Dopunsku školu i da ih ne upisuju tek kad završe prvi razred u švajcarskoj školi. Ranije je to bila pojava jer su se roditelji plašili da deca ne pomešaju naše pismo sa nemačkim. Objašnjavamo im da je to naprosto nemoguće jer deca u Dopunskoj školi prvo izučavaju latinično pismo, a da se ćirilično pismo izučava tek u trećem razredu Dopunske nastave prema planu i programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije – veli Jasmina.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here