Torta sa brojem 100

0

U Domu za stare i odrasle u Požegi stoti rođendan proslavila je Miljka Milić, najstarija štićenica ove ustanove u prisustvu tridesetak svojih najbližih i komšija iz obližnjeg sela Prijanovići. Uz slavljeničku tortu sa brojem 100 svečanosti su prisustvovala i 53 stanara ovog doma. Slavlje je uveličala pevačka grupa Raspevani Požežani, a dugovečna Miljka je uživala u rođendanskom slavlju.
– Baš mi je lepo na rođendanu i srećna sam što su mi ispunili želju da proslavim još jedan rođendan. Zadovoljna sam što su došle i moja sestra Stoja iz Gorjana i komšinica Mira iz Prijanovića. U domu mi je dobro, ništa mi ne fali – priča Miljka dok sedi u invalidskim kolicima.
 

Miris i maramice
Najbolja Miljkina drugarica i prijateljica u domu je 86-godišnja Milenka Raković, koja je i njena zemljakinja iz Gorjana.
– Miljka i ja smo po ceo dan zajedno. Pričamo svašta, a najviše o mladosti. Lepo nam je u domu. Brinu o nama na svakom koraku. Vode o nama računa kao da smo im majke, a mojoj drugarici sam za rođendan kupila miris i papirne maramice – priča Milenka dok joj pogled ne silazi sa njene drugarice.

Miljka je rođena u Gorjanima kod Užica, a udala se u Prijanoviće gde je pre 35 godina ostala sama. Pre tri godine berući orah pala je, slomila nogu i povredila kuk, pa je morala u dom.
Miljka tvrdi da je recept za dug život jednostavan.
– Stalno postim, umereno jedem i Bogu se molim. Ima nešto iznad nas i ja to poštujem. Imam apetit kao kad sam imala 20 godina. Sve mogu da jedem, ništa mi ne škodi. Zdravlje me dobro služi, ali najviše mi smeta što goste moram da dočekam u stolici. Volela bih da mogu da ustanem i da ih stojeći pozdravim.
Rođendanskom slavlju prisustvovali su i praunuci njene sestre, Jovana i Nemanja, kao i rukovodstvo požeškog Centra za socijalni rad, a Miljka je održala i prigodan govor.
Po rečima Anite Zelenović, jedne od šest negovateljica, starica je vrlo odgovorna. Ništa ne prepušta slučaju kad je zdravlje u pitanju.
– Miljka posti sredom i petkom. Ni jedno crveno slovo u kalendaru ne propušta u postu, a ne zaboravlja ni božićni, vaskršnji, petrovski i gospođinski post. Za svaki post pričesti je sveštenik Milan Jordović, a redovno se moli bogu. Mi u domu poštujemo njen način ishrane i svim njenim zahtevima izlazimo u susret. Na rođendan je došla i njena sestra Stoja koja ima 92 godine. Dugovečne su jer vode računa o ishrani. Miljka slabije vidi i čuje, ali to joj ne smeta da sa svojom najboljom drugaricom 86-godišnjom Milenkom Raković iz Gorjana priča po ceo dan. Pričaju o svemu i svačemu, ali najviše o mladosti. Patrijahalno je vaspitana i više poštuje muškarce, više im veruje, ulivaju joj veću sigurnost nego žene, iako glavnu negu i pažnju u domu ima od ženskog sveta. Do pre godinu dana mogla je da isplete vunene čarape. Televiziju zbog slabog vida ne gleda, ali zato voli da sedi napolju i da priča.
Miljki su i prošle godine obeležili 99. rođendan. Ispunili su joj i tu želju, a ona je verovala da narednu jesen i stoti rođendan neće dočekati.
– Miljku naročito nervira današnja mladež. Kad je ona bila devojka sa majkom je išla na vašar, a današnje devojke skitaju bez ikakve konrole i to je za nju nešto što je izuzetno pogađa. Tradicionalista je, poštuje tradiciju i to je za nju neshvatljivo – priča negovateljica Anita kako baka Miljka gleda na savremeno doba.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here