EPA-EFE
Protest u Belorusiji

Koordinacioni savet, koji je formirala beloruska opozicija, spreman je za kontakte sa Rusijom, koja ostaje strateški partner Belorusije, saopštio je član predsedništva saveta Pavel Latuško.

– Apsolutno. Spremni smo da iznesemo svoj stav i da izložimo viđenje situacije – rekao je Latuško novinarima, odgovarajući na pitanje da li je Koordinacioni savet spreman za kontakte sa Rusijom.

On je dodao da Rusija ostaje strateški partner Belorusije, kao i da je Koordinacioni savet zainteresovan za dobre odnose sa svima.

– Ni tokom jučerašnjeg zasedanja, ni uoči njega nije bilo nijedne antiruske parole niti izjave. Ubeđen sam da neće biti ni ubuduće. Jasno smo istakli da ćemo slediti ovaj stav – Rusija ostaje strateški partner za nas, a želeli bismo da i EU postane takav partner. Želimo da budemo snažan most koji će povezivati Istok i Zapad. Zainteresovani smo za dobre odnose sa svima –  rekao je Latuško, koji je ranije bio ministar kulture i ambasador u Poljskoj i Francuskoj.

I šefica štaba bivšeg kandidata za predsednika Belorusije Viktora Babarika Marija Kolesnikova, koja je takođe članica predsedništva Saveta, ranije je saopštila da je za opoziciju bitno da sačuva partnerske odnose sa Rusijom.

Ovo je prvi put da je Koordinacioni savet izjavio da Rusija ostaje strateški partner Belorusije. Predstavnici saveta su ranije govorili o dobrim, pragmatičnim odnosima dve zemlje.

Latuško o pretnjama koje dobija

Istovremeno, Latuško je rekao da mu u poslednje vreme stižu pretnje.

– Pričaju mi kako u zatvoru postupaju sa ljudima koji iznose svoj građanski stav – rekao je Latuško.

Na pitanje ko mu preti, Latuško je odgovorio da nije spreman da da ocenu, ali da sve ukazuje na predstavnike komiteta državne bezbednosti Belorusije.

On je dodao da takve pretnje stalno stižu preko trećih osoba, koje jedva poznaje. Takođe je istakao da ne planira da napušta Belorusiju, iako mu je to predlagano zbog pretnji koje dobija.

On je dodao da smatra da ne treba da se plaši krivičnog gonjenja u Belorusiji, jer misli da nikada nije narušio zakone svoje zemlje, ali da strahuje od mogućeg pritvaranja.

Latuško je saopštio da su njegovu kuću, nedaleko od Minska, noćas zasuli farbom.

– Tako pokušavaju da od mene naprave nacionalistu, šovinistu, što apsolutno nije tačno. Ko me poznaje zna moj stav i pristup. Sa druge strane, na mene pokušavaju da izvrše psihološki pritisak – rekao je on.

1 COMMENT

  1. Kako ovi misle da 8-10% dobijenih glasova da prave vlast na ulici. Nema Sanse da Rusija pregovara sa ulicarima. To nije Putinov nivo. Mozda bi Lukasenka umolili…da cuje njihov predlog. Jer on jeste zvanicno birani predsednik Belorusije !!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here