J. Gajeskov
Episkop Siluan sa mladim slavarima

Mnogi vernici Srpske pravoslavne crkve, širom Australije, su u četvrtak, 16. novembra, svečano proslavili Đurđic, praznik prenosa moštiju Svetog velikomučenika Đorđa u Palestinu i polaganja u velelepni, njemu posvećeni, hram.

Svetac je veoma poštovan u našem narodu. Slavi se dva puta godišnje – 16. novembra po novom kalendaru, kao Đurđic i 6. maja kao Đurđevdan, dan smrti Svetog Đorđa, velikomučenika i borca za hrišćanstvo.

O liku i delu Svetog Georgija besedio je prota Goran Ćećez

Posebno svečano bilo je u Sabornom hramu u sidnejskoj Kabramati posvećen Svetom Đorđu, koji je toga dana obeležio svoju malu crkvenu slavu. Svetu liturgiju služio je starešina hrama prota Đuro Đurđević, a vernicima i slavarima slavu je čestitao episkop Mitropolije australijsko – novozelandske Siluan.

O liku, delu i značaju Svetog Georgija, besedio je prota Goran Ćećez. On je između ostalog posebno naglasio, da je po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi u redu svetih ratnika koji je pogubljen 303. godine, zato što je, kao Hristov vojnik, odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru.

Apostole je čitao ipođakon Veljko Mrakić

Na ikoni za slavu Đurđic se Georgije prikazuje kao vojnik (bez konja u stojećem stavu), i sa kopljem ili mačem u desnoj ruci, dok na slavskoj ikoni za Đurđevdan, 6. maja, Sveti Đorđe je na konju, u vojvodskom odelu, kako kopljem ubija aždaju. Na tom prikazu se, pored njega, malo dalje nalazi jedna ženska figura u gospodskom odelu kako stoji.

Jevanđelje je čitao prota Đuro Đurđević

Smatra se da je žena koja je na ikoni zapravo carica Aleksandra, žena cara Diklecijana, koja je poverovala u Isusa Hrista, i da ona simbolizuje ranu hrišćansku crkvu, a da aždaja koju Georgije ubija simbolizuje mnogoboštvo.

Episkop Siluan i prota Đuro za vreme liturgije u Kabramati

Preko 20 slavskih kolača

Da veliki broj vernika i u Australiji slavi Đurđic posvedočio nam je i protojerej stavrofor Đuro Đurđević, starešina hrama Sveti Đorše u Kabramati, koji je tog dana presekao preko 20 kolača, a domaćini su bili uglavnom mladi, što je prema njegovim rečima bilo za svaku pohvalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here