R. Rajić Ristić
DRUŽENJE: Jelena Bakić i Biljana Milić

Udruženje “Desanka Maksimović” iz Lugana, na jugu Švajcarske, obeležilo je 15 godina od osnivanja, kao i petnaestogodišnji plodonosni rad na plasiranju srpske kulture i tradicije.

Najbolji dokaz i potvrda tog rada su raznovrsne manifestacije i priredbe, koje udruženje ima iza sebe, kao i gostovanja i učestvovanja na festivalima i folklornim smotrama, kako u Švajcarskoj, tako i van njenih granica. Ističu se festivali u Španiji i u Despotovcu.

Bogata prošlost

“Lično sam više nego zadovoljna, radom udruženja, aktivnim učešćem svih članova i ova skromna proslava našeg udruženja, da kažem njegovog rođendana, nas je okupilo, više zbog međusobnog druženja nego zbog slavlja i nekog velikog obeležavanja. Svako se trudi na svoj način da naša kultura ne zamre, da se tradicija ne ugasi i da našim pokoljenjima ostavimo u amanet bogatu srpsku prošlost koju treba ponosno da nastave. Maj je mesec koji je obeležen manifestacijom “Desankini dani”, to je naš značajni sastanak sa kulturom, jer imamo pesnike, slikare, muziku i folklor, bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program – otkriva za “Vesti” predsednica udruženja “Desanka Maksimović”, Marija Miladinović.

Muzičari ulepšali veče

Folkor omiljena aktivnost

Folklor je najomiljeniji segment njihovih aktivnosti, tako da udruženje može da se pohvali da ima tri postave igrača: najmlađe, mlade i veterane. Nedavno su “Vesti” pisale o njihovoj organizaciji proslave Srpske Nove godine, a ujedno i slavlju krsne slave udruženja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here