Tragedija u Turskoj: Najmanje 232 mrtvih

0

BOLNO IŠČEKIVANJE: Rodbina u grču čeka ishod akcije spasavanja

Najmanje 232 rudara su poginula, a stotine njih su juče još uvek bile zarobljene pod zemljom posle prekjučerašnje eksplozije u rudniku uglja u turskoj provinciji Manisa.
Ovaj bilans najveće rudarske tragedije u toj zemlji saopštio je juče oko podneva turski premijer Tajip Erdogan.
Spasilačke ekipe su tokom noći između utorka i srede izvukle više desetina tela, ali i preživelih, od kojih je više od 80 povređeno.
Ministar energetike Taner Jildiz je izjavio da je tim od 400 ljudi uključen u akciju spasavanja i da je glavni uzrok smrti rudara trovanje otrovnim gasovima. Spasilački napori su u trci s vremenom i kako vreme odmiče, izgledi za povoljan ishod su sve manji, upozorio je ministar energetike.

SPASIOCI IZNOSE POVREĐENOG RUDARA: Drama u rudniku

Vatrogasci su pokušali da upumpaju čist vazduh kroz otvor rudnika za one koji su ostali zatrpani, kako se veruje, oko dva kilometra ispod površine i četiri kilometra od ulaza.
U nesreći koja se dogodila u utorak 787 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku. Pretpostavka je da je do eksplozije došlo zbog neispravnog električnog transformatora.
Posle prve vesti o tragediji, na stotine ljudi, uglavnom rodbina rudara, okupljeno je oko mesta eksplozije, gde spasioci izvlače povređene radnike, od kojih su mnogi jedva dolazili do daha i kašljali su zbog gušenja ugljen- monoksidom.
Privatni rudnik Soma nalazi se na oko 450 kilometara zapadno od Ankare. Kompanija Soma Komur tvrdi da su u rudniku sve maksimalne mere bezbednosti bile na snazi. "Na žalost, deo naših radnika izgubio je život u ovom tragičnom incidentu", navedeno je u šturom saopštenju.

 

Eksplozija

Turske vlasti su saopštile da je ova katastrofa usledila posle eksplozije i požara u jedinici za napajanje strujom. Rudari nisu mogli da koriste liftove za bekstvo, zato što je eksplozija ugasila struju u rudniku.

Uprava misli samo na novac

Poslednji put u rudniku je sprovedena kontrola bezbednosnih mera 17. marta i tada je utvrđeno da je sve u skladu sa propisima bezbednosti. Međutim, jedan od rudara, Oktaj Berin, izjavio je da rudari pod zemljom nisu zaštićeni i da su sindikati "obične igračke", a da njihov "menadžment vodi računa samo o novcu", prenela je agencija Frans pres.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here