EPA
Donald Tramp

Energetska politika nove administracije Vašingtona dovešće do zavisnosti Sjedinjenih Američkih Država od nafte iz Rusije i Bliskog istoka, izjavio je bivši američki predsednik Donald Tramp.

Govoreći na konferenciji američkih konzervativnih krugova u Orlandu na Floridi, Tramp je kritikovao odluku novog šefa države Džoa Bajdena da vrati SAD u Pariski klimatski sporazum.

– Džo Bajden je vratio SAD u vrlo nepravedan i skup Pariski klimatski sporazum bez razgovora o (mogućnosti) boljeg dogovora… Kakva je korist od toga kada mi (koristimo) čiste (energetske) resurse, a Kina ne, Rusija – ne, Indija – ne? – istakao je on.

Takođe je kritikovao odluku nove administracije o prekidu izgradnje naftovoda „Kistoun“ od Kanade do Sjedinjenih Američkih Država. Time je, prema Trampovom mišljenju, uništeno „42 hiljade dobro plaćenih radnih mesta“.

Tramp je dodao da je ponosan što je tokom svog predsedavanja „uspeo da Ameriku učini energetski nezavisnom“.

– Sjedinjene Američke Države postale su energetska velesila broj 1… Mnogo veća od Saudijske Arabije,… Rusije. Nadmašili smo ih“, smatra bivši američki predsednik.
„Ali ako demokrate postignu svoje, preći ćemo sa energetske dominacije na energetsku katastrofu. To se i događa… Pod politikom radikalnih demokrata, cena benzina već je skočila 30 odsto nakon izbora… Punjenje vozila gorivom će koštati oko 200 dolara… Cene energenata će skočiti do neba, a to uključuje i vaše račune za struju – objasnio je Tramp.

– Po pitanju nafte ćemo se sada oslanjati na Rusiju i Bliski istok. Oni govore: ‘Rusija, Rusija, Rusija’. Šta (može) biti bolje od onoga što su oni učinili za Rusiju?… Bajdenova politika je ogroman dobitak za druge zemlje proizvođače nafte i ogroman gubitak za Sjedinjene Američke Države i naše divne građane – zaključio je bivši šef Bele kuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here