EPA/Chris Kleponis
Donald Tramp

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da je rukovođenje krizom u Avganistanu predsednika Džoa Bajdena rezultat ” najglupljeg poteza ikada učinjenog u istoriji SAD” i dodao da se on okružio “uspavanim generalima” koji su svoje prioritete prebacili sa nacionalne bezbednosti na liberalnu politiku.

U ekskluzivnom intervjuu za Foks njuz, Tramp je upozorio da “buđenje” Bajdena i njegovih glavnih generala, npr. načelnika združenog štaba američkih oružanih snaga Marka Milija, dovodi do pogrešnog tumačenja moći, loše procene sklonosti pripadnika vojske i neskladnih izmena njihovih prioriteta.

– Bajden i probuđeni generali nisu baš budni. Vojnici žele da se bore, žele da budu spremni za borbu, žele da budu vojnici, ali probuđeni generali – to je dostiglo nivo koji niko ne može da shvati – rekao je Tramp.

Tramp je ukazao da su Bajden i komandanti pokušali da se povuku iz Avganistana, kao što je i on nameravao da povuče američke snage, ali ocenjuje da su to učinili po potpuno pogrešnom redosledu.

– Zaboravili su jedno, zaboravili su da vrate u SAD ljude i opremu, ogromnu vojnu opremu. To bi i dete znalo da uradi. Vojsku vraćate na kraju. Dete bi to razumelo. Kako su to mogli da učine našoj zemlji? To je tako tužno – rekao je Tramp.

On je predočio da je to sramota sa stanovišta vojne taktike, najneprijatnija stvar koja se ikada dogodila SAD.

– Izgledamo kao budale po celom svetu, slabi smo, jadni smo, vode nas ljudi koji nemaju pojma šta rade – rekao je Tramp.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime