EPA/David Maxwell
Donald Tramp

Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da bi, nakon “ilegalnih curenja informacija” moglo da se desi da bude uhapšen u utorak, i pritom je pozvao svoje pristalice na protest.

Tramp je u postovima na njegovoj društvenoj mreži “Društvena istina” aludirao na izveštaje da bi uskoro mogao da se suoči sa kriminalnim optužbama u Njujorku, povezanim sa davanjem novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels u zamenu za njeno ćutanje, preneo je “NBC njuz”.

Tramp nije rekao da li ga je informisao neko od pripadnika zakona reda o nadolazećoj optužnici.

“NBC njuz” je u petak izvestio da agencije za sprovođenje zakona spremaju moguću optužnicu protiv Trampa početkom sledeće nedelje. Lokalne, državne i savezne agencije za sprovođenje reda i bezbednosne agencije, navodno se pripremaju za mogućnost da bivši predsednik Tramp bude optužen početkom sledeće nedelje, sudeći prema izjavama pet visokih zvaničnika upoznatih sa pripremama.

Agencije za sprovođenje reda sprovode bezbednosne procene, rekli su zvaničnici, i razgovaraju o potencijalnim bezbednosnim planovima u i okolo Krivičnog suda na Menhetnu, u slučaju da Tramp bude optužen za davanje novca Danijels kako bi ćutala.

Tramp, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, osudio je “nezakonito curenje informacija” koje “nagoveštava” da će biti uhapšen u utorak.

– Protestujte, vratite našu državu nazad – poručio je Tramp.

Tramp je negirao da je učinio išta protivzakonito i nazvao istragu demokratskog tužioca sa Menhetna Alvina Braga nastavkom stranačkog “lova na veštice” protiv njega.

On je, takođe, optužio Braga, koji je Afroamerikanac, da je “rasista”. Ključan svedok u ovom slučaju je Majkl Koen, bivši Trampov advokat i “fikser” (čovek koji završava sve probleme u konfliktnim situacijama), koji je svedočio pred velikom porotom prošle nedelje.

Koen je priznao pred saveznim sudom 2018. godine da je nezakonito davao novac Danijelsovoj, kao i Plejboj zečici Karen Mekdugal da ćute o navodnoj vezi sa predsednikom. Za to delo, ali i još neka, osuđen je na tri godine zatvora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here