Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je situacija na tursko-sirijskoj granici „strateški prelepa“ za SAD, da tamo nema opasnosti za američke snage.

„Situacija na grancici Turske i Sirije je strateški prelepa za SAD. Tamo nema naših vojnika, oni su potpuno bezbedni… Sirijci štite Kurde – to je odlično“, rekao je Tramp na sastanku s predsednikom Italije Serđom Matarelom.

Američki predsednik je to rekao nakon što su se američki vojnici u Siriji našli pod artiljerijskom vatrom turske armije. Saopšteno je da nema povređenih, ali su avioni američke vojne avijacije bili prinuđeni da lete u zoni borbenih dejstava radi „demonstracije sile“, odnosno da bi zaštitili američke vojnike.

Tramp je naveo da Sirija, Rusija i druge zemlje mogu da preuzmu na sebe pitanja borbe protiv terorista DAEŠ-a, a da će SAD voditi „svoje bitke na svojoj teritoriji“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ-a. Turska avijacija je istog dana napala grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here