Tanjug/AP

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da smatra da je preminuli ruski opozicionar Aleksej Navaljni bio hrabar, ali da nije trebalo da se vrati u Rusiju.

– Navaljni je bio veoma hrabar. Mogao je da ostane van zemlje. Iskreno, verovatno bi bilo mnogo bolje da se držao podalje i pričao van zemlje umesto da se vrati, jer su ljudi mislili da bi to moglo da se desi i desilo se. I to je užasna stvar – rekao je Tramp tokom intervjua u gradskoj skupštini u Južnoj Karolini.

Tramp je dodao da se situacija slična ruskoj događa i u SAD, i da se on suočava sa krivičnim gonjenjima, iako je vodeći kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, prenosi Rojters.

Donald Tramp prethodno je rekao da ga je smrt Alekseja Navaljnog ”učinila svesnim” šta se dešava u SAD, ali nije nikom direktno pripisao odgovornost za smrt ruskog opozicionara.

Uprkos tome što su predsednik SAD Džozef Bajden i drugi bivši predsednici, kao i najviši članovi američkog Kongresa direktno okrivili ruskog predsjednika Vladimira Putina za smrt Navaljnog u zatvoru na severu Rusije, Tramp to nije učinio.

Dok je bio predsednik, Tramp je, prema navodima Rojtersa, izrazio divljenje prema Putinu.

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da se Navaljni osećao loše posle šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk i izgubio svest, nakon čega je preminuo posle neuspješne reanimacije, kao i da se istražuje tačan uzork smrti.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, a u saopštenju ruskih zatvorskih vlasti navedeno je da je on bio “najžešći domaći protivnik” predsednika Rusije Vladimira Putina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here