EPA-EFE
Donald Tramp

Rajan Tali preneo je drugim učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma poruku američkog predsednika Donalda Trampa Beogradu i Prištini da nastave da rade na realizaciji sporazuma iz Vašingtona.

Tramp veruje da ekonomska saradnja može doprineti boljim odnosima dve strane, rekao je Tali, inače zamenik pomoćnika direktora Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za Evropu i Rusiju.

On je, na onlajn panelu, na kojem su učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, rekao da je predsednik SAD, posle 20 godina ograničenog napretka u odnosima dve strane, rešio da u središte procesa normalizacije njihovih odnosa stavi ekonomiju.

– Predsednik snažno veruje u čvrste ekonomske veze između Beograda i Prištine, uključujući privredni rast i stvaranje radnih mesta – rekao je Tali na panelu pod nazivom „Beograd–Priština, nema rešenja bez poverenja“.

Potrebno je izgraditi poverenje između dva partnera, a nedostatak formalnih ekonomskih kanala između Beograda i Prištine je komplikovalo i najprostije transakcije počevši od čekanja na prelazima ili nedostatak saobraćajnih veza, ukazao je Tali.

On je istakao da je to sve uticalo na odnose, na odliv mozgova, što takođe utiče i na zapošljavanje.

U Vašingtonu su, kaže, pomenuti glavni koraci koji treba da se preduzmu i da su oba lidera pokazala veliku hrabrost i posvećenost obavezama.

Podseća i da je američka delegacija posetila Beograd i Prištinu, kako bi učinila operativnim ciljeve od 4. septembra.

Oni su sad otvorili kancelariju u Beogradu, a postoji još jedan tim u Beogradu koji radi sa drugim predstavnicima američke administracije i bave se pitanjem energetike i da pomognu u pitanju energetske diversifikacije kao značajnom bezbednosnom pitanju, rekao je Tali.

Zahvalio je kolegama iz Evrope i rekao da ih SAD podstiče da dalje rade na razvoju ekonomskih odnosa.

Kaže da su bili i u bliskom kontaktu sa kolegama iz Evrope i da će rado nastaviti da podržavaju Beograd i Prištinu tokom izgradnje ekonomskog poverenja .

– Nadamo se da ćemo stvoriti potrebne uslove da dva lidera reše te već dugo prisutne izazove – zaključio je Tali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here