EPA-EFE/CJ Gunther
Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas Vrhovni sud SAD da se uključi u procese koji se vode protiv njega, nakon što se izjasnio da nije kriv po optužnici specijalnog tužioca o nameri da se ponište rezultati izbora 2020. godine.

– Ovo je mešanje u izbore i Vrhovni sud mora da reaguje – napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži “Truth Social”.

On je dodao da je reč o slabim optužbama, ali da one zahtevaju “ogromne količine vremena i novca”.

– Resursi koji bi bili uloženi u oglase i skupove, sada će morati da se troše na borbu protiv radikalno levih nasilnika na brojnim sudovima širom zemlje – naveo je Tramp.

Istakao je da vodi u svim anketama, ali da ovo nije “ravnopravan teren”.

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru SAD, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

U junu je protiv Trampa podignuta optužnica u okviru istrage o poverljivim dokumentima koja je bivši predsednik izneo iz Bele kuće, a pre toga, u martu, velika porota Menhetna podigla je optužnicu protiv Trampa za poslovnu prevaru.

Rezultati istraživanja Njujork tajmsa i Koledža Sijena pokazali su da Tramp ima podršku 54 odsto republikanskih glasača, dok bi za njegovog glavnog protivnika guvernera Floride Rona Desantisa glasalo 17 odsto njih.

Kada je reč o mogućem revanšu Trampa i aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, navodi se da su njih dvojica izjednačeni, te da obojica imaju podršku od 43 odsto Amerikanaca.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here