EPA-EFE/Michael Nagle

U Njujorku je počelo suđenje bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, prvo suđenje jednom američkom predsedniku u istoriji, po optužnici za krivično delo.

Tužioci i branioci će ispitati potencijalne porotnike da bi izabrali 12-očlanu porotu i šest zamenika, prenose američki mediji.

Tramp se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Tramp je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane, preneo je Glas Amerike.

Optužnica koju je podigao tužilac Alvin Brag, u 34 tačke tereti Donalda Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata prva je optužnica za krivično delo protiv jednog američkog predsednika.

Tužilaštvo navodi da je Tramp falsifikovanjem ovih dokumenata zapravo želeo da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016, odnosno umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera.

Prema navodima tužilaštva, Tramp je preko svog tadašnjeg advokata Majkla Koena platio 130.000 dolara glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, kako u javnosti ne bi govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Tramp je taj novac u poslovnim knjigama prikazao kao troškove za advokata.

Preko Koena je, navodno, ugovorio isplatu od 150.000 dolara Plejboj zečici Karen Mekdugal, koja je trebalo da ide i preko urednika magazina “Nešenal inkvajajer”, podseća AP.

Sve se to dešavalo 2016. godine kada Tramp bio oženjen Melanijom i bio u kampanji za predsednika.

Tužilaštvo tvrdi da je novac Stormi Danijels plaćen pošto su 2016. godine u javnost procureli snimci Akses Holivud u kojma se Tramp hvalio kako je hvatao žene za genitalije (što je on kasnije opisao kao “razgovor iz muške svlačionice”), podseća Rojters.

Ti snimci su zabrinuli njegovu kampanju, jer su mogli loše da utiču na žene među njegovim glasačima.

Trampovi advokati su rekli da je dao novac Danijels kako bi sebe, svoju kompaniju i porodicu poštedeo javnog sramoćenja, a ne da bi spasio svoju kampanju.

Optužnica je podignuta u martu 2023. godine, a početak suđenja bio je zakazan za 25. mart 2024.

Međutim, više puta je odlagan jer je Trampov tim tražio još vremena za prikupljanje dodatne dokumentacije.

Tramp je, inače, dobio sudsku zabranu da javno govoi o učesnicima u ovom postupku i njihovim porodicama – pošto je javno vređao kćerku sudije.

Falsifikovanje poslovnih dokumenata nosi kaznu od četiri godine zatvora.

Tramp bi mogao da dobije i manju kaznu jer do sada nije osuđivan, ali američki mediji ističu da mu ne ide u prilog to što se javno suprotstavljao sudiji i vređao njegovu kćerku.

Da bi bivši predsednik bio proglašen krivim, tužilaštvo mora da dokaže da je ne samo falsifikovao poslovna dokumenta, što bi bio prekršaj, već da je time želeo da prikrije drugo kršenje zakona – što je krivično delo, podseća AP.

Čak i ako Tramp bude proglašen krivim, pa čak i ako ode u zatvor, to ga formalno ne onemogućava da učestvuje u trci za predsednika.

Protiv njega se vode još dva federalna krivična postupka – zbog nezakonitog rukovanja poverljivim dokumentima i pokušaja da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist, kao i krivični postupak u Džordžiji zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi.

Do sada nije počelo suđenje ni u jednom od ovih slučajeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here