EPA/Maciej Kulczynski
Američki vojnici

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je plan o premeštanju 9.500 hiljada vojnika iz Nemačke. Oni će biti dislocirani u cilju “obuzdavanja Rusije”.

– Ministar odbrane (Mark Esper) i predsednik Združenog komiteta načelnika štabova američke vojske (Mark Mili) juče su informisali predsednika o planovima premeštanja 9,5 hiljada vojnika iz Nemačke. Odobreni predlog ne samo da odgovara direktivi predsednika, već će i pojačati obuzdavanje Rusije, pružiće garancije saveznicima, poboljšaće stratešku i operativnu fleksibilnost Amerike u Evropi”, saopštio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

Ističe se da će ministar i predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova održati brifinge u odgovarajućim odborima Kongresa na tu temu.

Kako je “Vol strit džornal” ranije izvestio, administracija Donalda Trampa je naložila Pentagonu da do septembra iz Nemačke povuče minimum 9.500 vojnika. U ukazu koji je potpisao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajen se takođe zahteva da smanji ukupan  broj američkih snaga u toj zemlji do 25 hiljada.

Istovremeno, poljski portal “Gazeta pravna” preneo je da će SAD prebaciti u Poljsku ne jednu, nego dve hiljade vojnika. Kako se ističe, SAD “planiraju da u Poljsku prebace oko 30 lovaca F-162.

Trenutno je u Nemačkoj stacionirano 52.000 pripadnika američkih snaga, a prema rečima nekih zvaničnika, odluka Vašingtona ima za cilj da kazni Berlin zbog toga što ne izdvaja dovoljno finansijskih sredstava za odbranu.

1 COMMENT

  1. A Vladimir će samo posmatrati kako se Ameri bribližavaju Vadimirovoj spavaćoj sobi. Putin će odgovoriti i čak ako to bude potrebno najuriti Amere da u opšte i ne pomišljaju blizu ruske granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here