EPA/MACIEJ KULCZYNSKI
Američki vojnici (Foto: Arhiva)

Gradonačelnik bavarskog gradića Grafenvera Edgar Knobloh kaže da ne veruje da će predsednik SAD Donald Tramp ostvariti pretnje i povući vojnike SAD iz Nemačke.

U Grafenveru se nalazi jedna od najvećih baza američke vojske u Europi.

– Ovde niko ne veruje u to. Svako malo se pojave ovakve glasine – rekao je Knobloh.

On je naglasio da je u poslednje vreme čak i povećan broj vojnika te da su sagrađeni dodatni infrastrukturni projekti poput škola i radionica za održavanje vojne opreme, prenosi Hina.

U gradiću koji se nekada nalazio u blizini granice s bivšom Istočnom Nemačkom i njegovoj okolini stacionirano je više od 10.000 američkih vojnika.

Američka vojna baza je i najveći poslodavac u regionu, a zapošljava više od 3.000 nemačkih civila.

Knobloh je istovremeno izrazio zabrinutost zbog uzastopnih pretnji američkog predsednika da će, zbog toga što Nemačka po njegovom mišljenju premalo uplaćuje u zajednički NATO budžet, povući trupe iz Nemačke i premestiti ih u Poljsku.

Uoči puta Donalda Trampa u Evropu i posete Poljskoj, Vašington je ponovo potvrdio razmišljanja o eventualnom premeštanju dela vojnika iz Nemačke istočnije u Poljsku.

Uoči Trampove posete Poljskoj, premijer te zemlje Mateus Moravjecki se založio za otvaranje američke vojne baze u Poljskoj, ali se usprotivio zatvaranju baza u Nemačkoj.

– Niko ozbiljno ne razmišlja o značajnom smanjenju trupa u Nemačkoj. Nama je potreban Ramštajn, ali i baza u Poljskoj – rekao je on kritikujući Berlin da ne izdvaja dogovorenih dva odsto BDP-a za odbranu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime