commons.wikimedia
Mazlum Abdi

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru objavio da je uživao u telefonskom razgovoru sa Mazlumom Abdijem, što je razljutilo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Iako je u nekoliko izjava umanjio značaj koji kurdski borci imaju za Vašington, Tramp je nedavno povukao iznenađujući potez kada je razgovarao telefonom sa komandantom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), u čijem su sastavu uglavnom kurdski borci, piše Al Džazira Balkans.

Abdi je jedno od nekoliko kodnih imena tog kurdskog borca, a neka od najpoznatijih kojima se koristi jesu Mazlum Kobani, Al-Kal, Sahin Cilo, dok je njegovo pravo ime Farhat Abdi Sahin.

Trenutno je poznat kao general Mazlum Abdi, stvarni komandant Jedinica narodne zaštite (YPG), vojnog ogranka Stranke demokratske unije (PYD), sirijske verzije Radničke partije Kurdistana (PKK).

Prema sirijskim internetskim portalima, Abdi je rođen 1967. u Ain al-Arabu (Kobaniju) u Siriji, a 1990. pridružio se PKK-u. Prema izveštajima, bio je blizak vođi PKK-a Abdulahu Odžalanu, zatvorenom u Turskoj.

Operacije protiv Turske

Abdi je devedesetih godina učestvovao u operacijama protiv turske vojske u turskoj pokrajini Hakari, zbog čega ga je Ankara uvrstila na deveto mesto na “crvenoj” listi najtraženijih terorista.

Obavljao je nekoliko funkcija u PKK-u, među kojima se posebno ističe dužnost komandanta specijalnih snaga. Nakon više godina rada na vojnom polju otputovao je u Evropu, gde je ostao sve do američke invazije na Irak 2003, kada dolazi u Irački Kurdistan i počinje da se bavi političkim radom.

Posle izbijanja sukoba u Siriji 2011, pojavljuje se kao jedan od najvažnijih komandanata YPG-a, bliskog PKK-u. Godine 2014. njegovo ime pojavilo se u pregovorima sa SAD o formiranju saveza protiv Islamska države u Siriji, a kasnije je preuzeo dužnost komandanta Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode Kurdi.

“Veoma smo zabrinuti zbog Trampovog postupka”

Erdogan ne samo da je izrazio zgražavanje zbog Trampovog razgovora sa Mazlumom, nego je i tražio od Vašingtona da ga preda Ankari jer je reč o osobi čije je ime na listi terorista. Otkrio je da je izrazio nezadovoljstvo američkom predsedniku zbog razgovora sa kurdskim pobunjenikom, dodajući da on na to “nije mogao ništa da kaže”.

Dvostranačka grupa senatora poslala je prošle srede pismo državnom sekretaru Majku Pompeu tražeći da se ubrza izdavanje vize Mazlumu kako bi mogao da poseti SAD i da razgovarati o situaciji u Siriji. Visoki turski zvaničnik kritikovao je to što Amerika tretira komandanta SDF-a kao “legitimnu političku ličnost”.

– Veoma smo zabrinuti zbog Trampovog postupka. Ova osoba je istaknuti vođa Radničke partije Kurdistana, koju SAD i drugi smatraju terorističkom organizacijom i on je begunac od pravde – rekao je Fahretin Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here