EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da kineska kompanija Huavej ostaje na crnoj listi u SAD, ali da će američke firme moći da joj prodaju svoje komponente ako to ne bude predstavljalo pretnju po nacionalnu bezbednost.

Američko ministarstvo trgovine odlučiće narednih dana da li će skinuti Huavej sa liste firmi kojima se zabranjuje kupovina komponenti i tehnologije od američkih kompanija bez odobrenja vlade, rekao je Tramp.

Taj korak pozdravila je Kina, ali i američki proizvođači mikročipova, prenosi Rojters.

– Ako SAD urade to što kažu, onda to pozdravljamo – rekao je Vang Šaolong, izaslanik kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik američke asocijacije proizvođača poluprovodnika Džon Nufer rekao je da su oni ohrabreni obnavljanjem razgovora, prenosi Rojters.

Sudbina kompanije Huavej postala je ključno pitanje u aktuelnom američko-kineskom trgovinskom sporu. Tramp je danas posle sastanka s kineskim predsednikom Si Ðinpingom na samitu G20 u Japanu rekao da su se Kina i SAD vratile “na pravi put” ka postizanju trgovinskog sporazuma.

Huavej je više puta negirao da njeni proizvodi predstavljaju pretnju po bezbednost SAD.

1 COMMENT

  1. Na G20 sastanku samo on niji potpisao ugovor za pocetak borbe protiv promene klimatski uslova. Amerika je sve zlo na svetu na celu sa Trampom”Nerom 20-tog veka”koji napada ili sankcionise pola sveta. Nikako mi nije jasno zasto se svet ne udruzi protiv SAD?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here