EPA/ERIN SCOTT / POOL
Donald Tramp

U pismu američkim zakonodavcima, predsednik SAD Donald Tramp je u petak najavio da će razrešiti funkcije generalnog inspektora obaveštajnih službi Majkla Atkinsona, piše Njujork Tajms.

Atkinson je prošle jeseni informisao Kongres o pritužbama na predsedničke aktivnosti u Ukrajini, što je iniciralo pokretanje kongresnog postupka za opoziv predsednika Trampa.

Odluka o razrešenju Atkinsona i imenovanju njegovog naslednika na funkciji generalnog inspektor obaveštajnih službi, saopštena je zakonodavcima u okviru najave o postavljanju novog savetnika u Beloj kući, zaduženog za nadzor i upravljanje fondom od 500 milijardi dolara pomoći za oporavak korporativnog biznisa od posledica pandemije koronavirusa.

– Ovo mnoštvo najava u trenutku kada je sva pažnja usmerena na borbu protiv epidemije koronavirusa, izazvala je zabrinutost da Bela kuća koristi priliku da zakulisno uspostavi kontrolu i utiče na rad generalnog inspektora obaveštajne zajednice, koji obavlja funkciju nezavisnog, kontrolnog organa sa zadatkom da razotkriva i sprečava zloupotrebe, štetne i nezakonite aktivnosti unutar američke vlade – piše Njujork Tajms.

Osim što je saopštio da je „izgubio povrenje“ u Atkinsona, predsednik SAD nije detaljnije objasnio svoju odluku o njegovoj smeni, iako je još prošle jeseni rekao svojim najbližim saradnicima da smatra da mu generalni inspektor „nije lojalan saradnik“, jer je sa kongresmenima podelio informacije o predsednikovim, lično motivisanim aktivnostima u Ukrajni.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, jedan zvaničnik Trampove administracije koji je insistirao na anonimnosti, ukazao je da je Atkinsonova sudbina bila zapečaćena odmah po okončanju kongresnog potupka za opoziv.

Prema američkim zakonima, predsednik može da smeni generalnog inspektora obaveštajnih službi mesec dana nakon što je obavestio bezbednosne strukture o svojoj nameri.

Demokrate su odmah odreagovali na Trampovu najavu, pa je senator iz Virdžinije, Mark Vorner, član senatskog odbora za obaveštajna pitanja ocenio da je neodgovorno što je Tramp odlučio da smeni Atkinsona u jeku pandemije koronavirusa.

– Ovaj (Trampov) pokušaj da se politizuju nacionalne službe bezbednosti, trebalo bi da nas ozbiljno uznemiri – rekao je senator Vorner.

1 KOMENTAR

  1. Samo nastavi tako Donalde. Ilii ima da postuju tebe ili smjena ili penzionisanje. Ti si do sada najbolji americki predsjednik. Da sam ti ja savjetnik americki narod bi se preporodio a i drzava.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime