EPA/Michael Reynolds
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp pomilovao je dugogodišnjeg prijatelja i savetnika Rodžera Stouna, poštedevši ga tako zatvorske kazne na koju je osuđen jer je lagao pod zakletvom u Kongresu tokom istrage o ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. godine, prenosi AP.

– Rodžer Stoun je već mnogo pretrpeo. Prema njemu su bili vrlo nepošteni, baš kao i prema mnogima u ovom slučaju. Stoun je sada slobodan čovek – objavila je Bela kuća.

Šezdesetsedmogodišnji Stoun trebalo je da se u utorak javi u savezni zatvor u Džordžiji na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i četiri meseca, na koju je osuđen zbog laganja pod zakletvom pred poslanicima u Kongresu koji su istraživali rusku upletenost u američke izbore 2016. godine.

Bela kuća je kasnije potvrdila da je kazna smanjena, navodeći da je Stoun bio žrtva “prevare” o Rusiji.

Iako ovaj potez nije kompletno pomilovanje, svakako će uznemiriti kritičare koji već odavno skreću pažnju na predsednikove intervencije u pravosudnom sistemu zemlje, piše Glas Amerike.

Smanjenje kazne, za razliku od punog pomilovanja, ne poništava presude za krivična dela protiv Stouna, ali će ga zaštiti od služenja zatvorske kazne.

– Predsednik mi je rekao da misli da je moje suđenje bilo nepravedno – rekao je Stoun za AP u telefonskom razgovoru iz Fort Loderdejla na Floridi.

Stoun je dodao da je izrazio zahvalnost i da “otvara šampanjac.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here