EPA/Chris Kleponis / POOL
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da i dalje želi da se sve američke trupe povuku iz Sirije, ali da su mu Jordan i Izrael tražile da deo jedinica ostane u toj bliskoistočnoj državi.

Tramp je novinarima u Beloj kući rekao i da će SAD smisliti nešto sa Kurdima u istočnoj Siriji kako bi se obezbedio pristup prihodima od sirijske nafte, prenosi AP.

On je dodao i da će u taj deo Sirije poslati američku naftnu kompaniju kako bi pomogla.

Svoju odluku o povlačenju vojnika iz Sirije Tramp je obrazložio navodeći da SAD nikada nisu obecale da će štititi Kurde do kraja njihovih života, kao i da želi da vrati kući američku vojsku, prenosi Rojters.

“Moram da uradim ono zbog čega sam izabran i moram da uradim ono što smatram da je ispravno”, rekao je Tramp novinarima.

Tramp je prošle nedelje izjavio da će oko 1.000 vojnika stacioniranih na severoistoku Sirije da se vrati kući, a da će u bazi na jugu ostati oko 200.

Šef Pentagona Mark Esper kazao je da razmatra mogućnost da jedan dodatni kontigentr vojnika ostane u istočnoj Siriji sa sirijskim Kurdima, kako bi se zajedno borili protiv takozvane Islamske države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here