Tramp tvrdi: Rusija je jedini pobednik!

Sputnjik
0
Tanjug/AP
Vladimir Putin i Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je Rusija jedini pobednik samita u Ženevi a da Vašington nije dobio ništa.

– Bio je to dobar dan za Rusiju – rekao je Tramp i dodao da Amerika ništa nije dobila od samita s ruskim liderom.

– Ništa nismo dobili, prepustili smo scenu Rusiji – rekao je Tramp za TV Foks njuz.

Naveo je i da Amerika nije bila u stanju da zaustavi „Severni tok 2“ što je, prema njegovim rečima, bilo važno uraditi.

Tramp kaže i da bi rusko-američki odnosi mogli da budu „neverovatni“.

– Njima je potrebna ekonomija, a nama stvari koje oni imaju. Oni imaju veoma vredno zemljište gledano sa aspekta mineralnih resursa – konstatovao je bivši američki predsednik.

Naveo je i da je on lično imao veoma dobre odnose sa Vladimirom Putinom a da istovremeno niko nije bio tako žestok prema Rusiji kao on.

Prvi susret lidera Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odigrao se juče u Ženevi. Razgovori su trajali četiri i po sata, a posle samita ruski lider je rekao da se sa američkim kolegom dogovorio da počnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Dodao je i da obe strane shvataju da imaju odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.

Usvojena je i zajednička izjava u kojoj je istaknuto da su i Moskva i Vašington privrženi stavu da u nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika i da stoga on nikada ne treba da bude pokrenut.

To je inače pozicija koju su utvrdili predsednici SSSR i Amerike na susretu u Ženevi 1985. Godine.

Tramp i Putin su se sastajali šest puta. Na samitu u Helsinkiju 2018. godine Tramp je doveo u sumnju istragu američke obaveštajne službe o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. čime je, kako tvrde njegovi kritičari, dao prostor Putinu da „širi laži“.

To je izazvalo burne reakcije u političkim krugovima u Americi, a senator Džon Mekejn je tada ocenio da je Trampov nastup bio jedan od najsramotnijih nastupa nekog američkog predsednika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here