EPA-EFE/Yuri Gripas
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas na virtuelnoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenh nacija da Sjedinjene Američke Države ispunjavaju svoju sudbinu mirotvorca, nakon što su pomogle da se postignu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, kao i sporazum o normalizaciji odnosa između izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Tramp je u govoru ocenio da Svetska organizacija mora da traži odgovornost Kine zato što nije uspela da spreči širenje koronavirusa od kojeg je preminlo oko 200.000 Amerikanaca i skoro milion ljudi širom sveta.

On je optužio Kinu da nije na vreme podelila informacije o novoj zaraznoj boleasti, koju naziva „kineskim virusom“.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je u uvodnoj reči da se svet suočava sa „epohalnom“ zrdavstvenom krizom, prenosi AP.

Ukazao je i na najveću ekonomsku nesreću i gubitak radnih mesta od Drugog svetskog rata, opasne pretnje ljudkim pravima i pretnju novog hladnog rata između SAD i Kine.

Brazilski predasednik Žair Bolsonaro odbacio je kritike na račun svoje vlade zbog politike u oblasti zaštite životne sredine.

Branio je i način na koji je Brazil, druga zemlja na svetu najteže pogođena koronavirusom, odgovorio na pandemiju, prenosi Rojters.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime