EPA-EFE
Donald Tramp

Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat na izborima u SAD u novembru, upozorio je Izrael da gubi međunarodnu podršku i da bi trebalo da “završi” svoj rat u Gazi.

Tramp je rekao da je, iako bi reagovao na isti način kao Izrael nakon Hamasovog napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.000 ljudi, a više od 200 zarobljeno, vreme da se sukob okonča.

Više od 32.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi otkako je Izrael počeo da bombarduje i napada Pojas Gaze pre gotovo šest meseci.

– Morate završiti svoj rat – rekao je Tramp za “Izrael Hajom”, u intervjuu za koji te desničarske novine kažu da je snimljen tokom vikenda.

Trampovi komentari objavljeni su nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasao za trenutni prekid vatre.

Trampova proizraelska politika

Mera je usvojena nakon što je Vašington bio uzdržan na glasanju i nije upotrebio svoje pravo veta, kao što je uradio tri puta ranije.

Izrael je rekao da će nastaviti svoju ofanzivu sve dok Hamas ne bude uništen, a preostali zarobljenici oslobođeni, i da želi da prodre u južni grad Rafu, gde je više od milion Palestinaca potražilo utočište.

Plan je izazvao zabrinutost u SAD.

– Izrael mora da bude vrlo oprezan, jer gubite mnogo sveta, mnogo podrške – rekao je Tramp tokom intervjua.

Tramp se često predstavlja kao pristalica Izraela. Doneo je odluku da preseli Američku ambasadu u Jerusalim, a poziva se i na ulogu svoje nekadašnje administracije u posredovanju u Abrahamovom sporazumu iz 2020, prema kojem su arapske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, normalizovale veze sa Izraelom.

Palestinci su se dugo protivili takvoj politici.

1 COMMENT

  1. Sad kad vise nakon Rezolucije nema gde, Trump kao poziva na zavrsetak rata, hahahaha. Koji povrsan petljanac i populisticki pevac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here