EPA/Sergey Dolzhenko

Ukrajinski trans student želi da pomogne u borbi za svoju zemlju, ali mu to nije dozvoljeno jer je zvanično registrovan kao žensko.

Jan (20) je blokiran iz muških oružanih snaga jer u njegovom izvodu iz matične knjige rođenih piše da je žena.

Čak i ako bi Jan prihvatio da bude pogrešno zaveden i služi kao žena, vojska dozvoljava ženama da se uključe samo ako imaju prethodno vojno iskustvo.

Trans osobe u Ukrajini mogu da promene pol na službenim dokumentima, ali moraju da uzimaju hormone određeno vreme. Oni takođe moraju da podnesu svoj slučaj vlastima i da dostave lekarsko uverenje sa doktorom koji potvrđuje njihov trans identitet. Neki lekari, međutim, nisu spremni da to urade.

Aktivistkinja Ina Iriskina, koja radi sa LGBTQ+ dobrotvornom organizacijom Insight, rekla je da je Jan samo jedan od primera za ono što ona veruje da je problem koji imaju mnogi trans muškarci.

Pored logističkih poteškoća sa ulaskom u vojsku, trans osobe su takođe oprezne da se pridruže vojsci, jer se suočavaju sa diskriminacijom od strane svojih kolega i vođa.

U međuvremenu, neke trans žene u zajednici se bore sa suprotnim: od njih se očekuje da se bore kao muškarci. Oleksandra (39) je primer – ona od marta pokušava da pobegne iz svog doma u Nikolajevu.

Ali po zakonu se očekuje da ukrajinski muškarci ostanu i da se bore protiv ruskih vojnika, a Oleksandra je zvanično registrovana kao muškarac.

“Bojim se da ću biti diskriminisana ako me pozovu na front”, rekla je. Oleksandra je na kraju stigla do Odese, zahvaljujući organizaciji koja joj je obezbedila smeštaj, gde je bezbednije od Nikolajeva.

Ina je rekla da se trans ljudi suočavaju sa dodatnim preprekama, osim što pokušavaju da prežive rat kao i svi drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here