EPA
Liz Tras

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je danas da njeno prisustvo na inauguracionom skupu Evropske političke zajednice u Pragu nije vezano za približavanje te zemlje Evropi.

– Ovde se ne radi o približavanju Evropi. Radi se o saradnji sa Evropom na pitanjima sa kojima se i jedni i drugi suočavamo. I jedni i drugi se suočavamo sa rastućim troškovima energije – kazala je Tras odgovarajući na pitanje novinara, preneo je Rojters.

Evropska unija i njeni susedi od Britanije do Turske sastali su se danas u Češkoj na skupu Evropske političke zajednice, navela je agencija.

Britanija je jedina zemlja koja je do sada napustila EU.

Tras: Makron je prijatelj Velike Britanije

Francuski predsednik Emanuel Makron je prijatelj Velike Britanije, izjavila je danas u Pragu britanska premijerka Liz Tras, koja je za šefa francuske države tokom predizborne kampanje u avgustu rekla da još nije odlučila da li je on prijatelj ili neprijatelj.

Blisko sarađujem sa predsednikom Makronom i francuskom vladom i razgovarali smo o zajedničkoj saradnji u izgradnji nuklearnih elektrana i u obezbeđivanju energetske sigurnosti, rekla je Tras.

Britanska premijerka je istakla da su i Makron i ona bili jasni da je neprijatelj ruski predsednik Vladimir Putin.

Tras je govorila na prvom samitu Evropske političke zajednice, skupu čiji je format Makronova ideja, a okupio je 27 članica EU i 17 drugih evropskih zemalja.

Istorijski složeni odnosi između Velike Britanije i Francuske postali su zategnuti od kada je Britanija napustila EU početkom 2020, a tenzija se povećala sporovima u vezi sa kontrolom granice i prilivom migranata koji su iz francuskog Kalea odlazili u južnu Englesku, prenosi Tanjug.

Tras se odmah po stupanju na dužnost sastala sa Makronom u Njujorku, gde su učestvovali na Generalnoj skupštini UN, a francuski predsednik je posle razgovra izrazio očekivanje da će dve zemlje postati saveznici i prijatelji u složenoj svetskoj situaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here