Traže se dobrovoljci za “let” na Mars

0

 

Misija će biti realizovana u ruskom svemirskom institutu u Moskvi, gde će "astronauti-šegrti" sve vreme provesti u specijalnoj svemirskoj letilici, izolovani od spoljnog sveta.

 

Cilj misije je proučavanje psiholoških i medicinskih aspekata svemirske misije dugog trajanja.

 

Nakon što se vrata ”Marsa na Zemlji” zatvore, učesnici istraživanja moći će da komuniciraju sa ostatkom sveta samo preko radioveze sa realističnim, 40-minutnim kašnjenjem.

 

Volonteri će biti podvrgnuti i određenom broju naučnih eksperimenata radi proučavanja efekata izolacije na njihovo fizičko i psihičko ponašanje.

 

Posada će u specijalnoj laboratoriji gajiti povrće za sopstvene potrebe, spavaće u kapsuli, a vasionski brod će napustiti jedino radi "spuštanja" na površinu Marsa.

 

"Putovanje" od 520 dana je podeljeno na tri dela: 250 dana će trajati let do Marsa, za boravak na njegovoj površini predviđeno je 30 dana, a povratak na Zemlju trajaće 240 dana.

 

Kako su preneli francuski mediji, kandidati za ovaj eksperiment trebada budu stari od 25 do 50 godina, moraju biti motivisani, ne bi smeli da budu viši od 180 centimetara, moraju da govore engleski ili ruski.

 

U obzir dolaze građani Irske, Kanade, Austrije, Češke, Njemačke, Danske, Norveške, Nizozemske, Švicarske, Belgije, Francuske, Španjolske, Grčke ili Italije.

 

Osim toga, kandidati moraju da imaju određeno iskustvo iz područja medicine, biologije, informatike, inženjerstva ili mehanike.

 

Nakon četveromesečne obuke, misija Evropske svemirske agencije trebalo bi da počne krajem 2010. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here