Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srbija se vratila na turističku mapu sveta i ta privredna grana oporavila se od posledica korone. Prema statističkim podacima o broju poseta i noćenja, sasvim je izvesno da će ova godina biti rekordna. Kako kaže Marija Labović direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) samo u avgustu je ostvareno više od osam miliona noćenja što je za 30 odsto bolje nego lane i više od dva i po miliona dolazaka turista, odnosno 50 odsto više nego prošle godine.

Beograd privlači strance

– Kada se ovogodišnji podaci uporede sa onima iz do sada rekordne 2019, vidi se da je ove godine, kada je o noćenjima reč, njihov broj za 14 odsto. To nam govori da će ova godina biti godina novog rekorda, a na takav zaključak upućuje i podatak o deviznom prilivu koji je zaključno sa julom premašio 1,2 milijarde evra što je 66,8 odsto više nego u istom periodu 2019 – rekla je ona.

Da će i ostatak ovogodišnje turističke sezone u Srbiji biti dobar, prema rečima direktorke TOS ukazuje i podatak da je veliki procenat smeštajnih kapaciteta u planinskim (50 odsto) i banjskim centrima (70 odsto) već rezervisan za Novu godinu.

TOS je počeo i zimsku kampanju i to prvo za region. Tokom zime, kako navodi Labovićeva, turisti iz regiona su najčešći posetioci planinskih centara.

– Biće dosta noviteta, što u smislu obnovljenih što dodatnih atrakcija i ski-staza koje će biti osnažene veštačkim snegom. Turistička ponuda u zimskim centrima nam je svake godine sve bolja i zato se iz godine u godinu u njima traži soba više – istakla je direktorka TOS.

Prema njenim rečima, stranim turistima je ipak Beograd najinteresantnija destinacija u Srbiji i više od polovine realizovanih noćenja oni ostvare u srpskoj prestonici. Na drugom mestu po broju realizovanih noćenja stranaca, kako dodaje je Novi Sad, a onda Subotica, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja, dok su domaćim turistima, najprivlačnije banje i planinski centri.

Uvek živo: Savsko pristanište
Oporavak turizma: Čak 50 odsto više gostiju nego lane

Direktan let iz Kine

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, kaže da su ovako dobri rezultati u turizmu rezultat kontinuiranog i zajedničkog rada turističkih organizacija u Srbiji.

– TOS je neko ko koordinira te aktivnosti. Ovo nije stvar koja se radi poslednjih dve tri godine, već 15-tak godina unazad. Bilo bi još bolje kada bi ti ove dobre rezultate pratio i povećani budžet tim organizacijama, jer se dokazalo da te njihove aktivnosti imaju efekte – kazao je on za “Vesti”.

Senićić je izrazio očekivanje da će ovako dobri rezultati u turizmu biti ostvareni i naredne godine, jer se kako dodaje, očekuje otvaranje direktnog leta sa Kinom, ali i povezivanje naše zemlje sa kompletnim dalekim Istokom.

– Srbija je kada je reč o dalekom Istoku i Severnoj Americi zemlja koja se slabo prodaje samostalno. Prodajemo se u okviru Balkanskog programa, gde je naša zemlja upakovana u program sa neka dva tri dana, pa se nastavlja dalje. Takve ture funkcionišu već neko vreme – objašnjava naš sagovornik.

Dirtektor JUTE naglašava da je dostupnost destinacije ključan faktor kada je reč o dolasku stranih gostiju.

– Nama su sada neka daleka tržišta lakše i brže dostupna. Tu pre svega mislim na uspostavljenje avio-linije sa Izraelom i Turskom čiji je broj turista sve veći – naglasio je Seničić i dodao da sve više gostiju u Srbiju dolazi i iz Rusije, jer zbog aktuelnih dešavanja i oni u našoj zemlji osim boravka mogu i da rade.

Dnevno troše oko 250 evra

Prosečna dnevna potrošnja jednog hotelskog gosta u Srbiji, kako kaže Seničić ne može biti ispod 250 evra. Ta cifra je izvedena, kako objašnjava, iz računice da prosečan hotel košta između 70 i 80 evra, da gost potroši bar stotinak evra na šoping i još nekih 70, 80 evra u ugostiteljskim objektima za ručak, kafu… Međutim, kako dodaje u Srbiji veliki broj gostiju boravi u stanovima koji se izdaju i koji su jeftiniji, a i gosti koji u njima borave manje troše, jer dolaze sa manjim budžetom.

Rusi i Turci najbrojniji

Srbiju su pored domaćih gostiju, u ovoj godini najviše posećivali i turisti iz Rusije, Turske, Slovenije, Nemačke, Austrije, Španije i SAD. Tokom 2019. Kinezi su bili prvi po dolasku, a drugi po noćenjima, ali su sada pali ispod sedmog mesta i pritom to, kako kaže Labovićeva, to nisu Kinezi koji dolaze iz Kine, već su oni koji žive u Evropi, a pošto za odmor ne mogu da se vrate u svoju zemlju, jer su uslovi komplikovani, oni onda putuju po Evropi. Srbija je veoma interesantna destinacija i za turiste iz regiona, pre svega iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske, ali i Rumunije i Bugarske.