Z. Mirković
Trobrojka u Beču: Vijorile se srpske zastave

Srbi su se na godišnjicu agresije NATO na SR Jugoslaviju, okupili u centru Beča 25. put zaredom, na mestu na kojem su tokom 1999. protestovali svih 78 dana protiv bombardovanja i odali poštu žrtvama. Pomen Da se nikada ne zaboravi, organizovao je, kao i do sada, Srpsko-austrijski pokret solidarnosti, na trgu Štefansplac. Za govornicom su se smenjivali Srbi i Austrijanci, koji su od početka, marta 1999. pružali na protestima podršku sunarodnicima u otadžbini. Ukazali su da je napad NATO-a bilo kršenje međunarodnog prava koje je izazvalo sve ono što se sada dešava u svetu. Uz napomenu da Austrija tada nije bila neutralna, pozvali su zvanični Beč da se vrati pravoj neutralnosti, a sa skupa je ponovo upućen i zahtev za poštovanjem Rezolucije SB UN 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije, uz pravdu za sve žrtve, kao i zahtevi državama NATO za odštetu Srbiji i Crnoj Gori i za rasvetljavanje upotrebe uranijumske municije i obeštećavanje žrtava. Dok se obraćao austrijski mirovni aktivista Vilhelm Langtaler, koji je od prvog dana agresije bio uz Srbe, na binu se popeo jedan Austrijanac i pokušao da ga odgurne i otme mikrofon. Brzom reakcijom redara sprečen je incident, a policijac koji je obezbeđivao skup uzeo je podatke od tog Austrijanca.

Štokinger je u izjavi za “Vesti” rekao da je u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji teško biti neutralan, ali da je u Evropi jedino Srbija, u ovom trenutku, istinski neutralna.

Prepun Štefanplac: Uz Srbe i Austrijanci

– Srbija je zemlja vojno, politički, a može se reći i ekonomski neutralna, zemlja koja gradi spoljnu politiku okrenutu ka svim stranama – kazao je Štokinger koji član austrijske Radionice za mir i solidarnost.

Ukazao je da se u Austriji sada bore za očuvanje neutralnosti, na koju se zemlja obevazala Ustavom.

– Imamo još uvek za šta da se borimo. Teško je, jer imamo zajedničku spoljnu politiku unutar EU, koja prekriva neutralnost. Potrebno nam je više suverenosti po tom pitanju, da Austrija ponovo vodi suverenu politiku kao što je činila u vreme Bruna Krajskog – naglasio je i istakao da su neophodne neutralne zemlje kao mostovi između blokova.

Vilhelm Langtaler

Pesme o Kosmetu

Skup je počeo zvucima sirene za vazdušnu opasnost, a zatim je usledio minut ćutanja za sve postradale u bombardovanju. Okupljeni su nosili zastave Srbije, kao i poruke “Nema predaje” i transparente sa porukama da je NATO prekršio međunarodno pravo i izvršio agresiju na suverenu državu. Pesme o Kosmetu pevali su članovi KUD Jedinstvo i KSD Bambi iz Beča, SKC “Stevan Mokranjac” i KUD Krajišnik iz Vilhelmsburga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here