Vesti
ZAJEDNIŠTVO: Učesnici iz više nastavnih punktova

U Vićenci je, u organizaciji Srpske dopunske škola “Sveti Sava”, održan tradicionalni Kros RTS-a u dijaspori. Ranijih godina kros je održavan na različitim punktovima sa manjim brojem dece zbog kovid mera i ograničenja okupljanja. Goran Marjanović, predstavnik Saveta roditelja, ove godine se zauzeo da se ujedini više punktova.

– Pošto su kovid mere ublažene, dobio sam potpuno poverenje i ostalih članova Saveta roditelja i nastavnika. Ujedinili smo učenike iz nekoliko punktova i kros smo održali na terenu sportskog društva Altair iz Vićence – priča za “Vesti” Marjanović.

On navodi da je za kraj ostavljena trka sa Pavlom Gavrilovićem, dečakom koji uskoro puni pet godina i koji boluje od cerebralne paralize.

– Upoznati smo sa Pavlovim zdravstvenim stanjem jer stariji brat Gavrilo pohađa srpsku dopunsku školu. Trudimo se da pomognemo koliko možemo. Trka sa Pavlom je ujedno bila i čas solidarnosti za drugu decu kako bi se upoznali sa njegovom bolešću i da nauče da pružaju ruku jedan drugom u teškim trenucima. Sa druge strane to je bila prilika da i malog Pavla, što je više moguće, uključimo u neke druge aktivnosti, sem onih redovnih bolničkih. Na kraju mislim da je sveopšti utisak da smo napravili malu sportsku manifestaciju sa velikim akcentom na sportski duh i međusobnu podršku – ističe Goran Marjanović. Saša Gavrilović, Pavlov i Gavrilov otac, zahvaljuje organizatorima.

– Ovo je prvo učešće naših dečaka na Krosu RTS-a. Jednog prvaka i jednog budućeg učenika srpske dopunske škole u Vićenci. Stariji sin Gavrilo borio se sa vršnjacima za medalju, a Pavle koji svakodnevno “trči” za svoju životnu pobedu, na ovoj manifestaciji je dobio priliku da zaista potrči uz pomoć svog fizioterapeuta. Ljudi koji su to omogućili položili su najvažniji ispit koji se ne polaže na fakultetu, ni u školama, ali se znanje o tome stiče kroz školovanje. Kros u Vićenci ujedinio je sve ljude, a našem Pavlu omogućio da oseti da su ljubav, učestvovanje, prijateljstvo i podrška, ono što treba da nas vodi kroz život. Pokazani su ljubav i ravnopravnost prema svoj deci, bez obzira na poreklo ili poteškoće koje ona imaju. Neizmerno hvala svima na tome – rekao je Saša Gavrilović.

Prvi put medalje

– Takmičenje se održalo po razredima sa podelom na muške i ženske grupe. Svi učesnici su dobili diplome kao uspomenu na učešće. Naravno, isticali smo i prva tri mesta u svakoj grupi i ove godine smo prvi put dobili medalje kao uspomenu na druženje i na ovaj dan – kaže Goran Marjanović.