Facebook/Demokratski front
Nebojša Medojević

Stanje u Crnoj Gori je neodrživo, prokomentarisao je aktuelnu političku situaciju jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, a kao opcije za izlaz iz političke krize vlade premijera Zdravka Krivokapića vidi izbor nove vlade ili da se narod pita na izborima.

Inicijator tih razgovora o rešenju krize je DF, a za političku vladu su osim njih i Demokrate predsednika parlamenta Alekse Bečića, što je 38 poslanika vladajuće većine, dok su tri iz URA Dritana Abazovića i dalje za ekspertsku, iako je Abazović, kao potpredsednik aktuelne Vlade, političar u ekspertskim redovima.

Premijer je kao rok za dogovor dao 10. oktobar kada je naredna runda razgovora, a taj datum, Mandić na neki način vidi kao važan, jer kako kaže, znaće se da li je opcija rekonstrukcija, nova vlada ili izbori.

– Mi smo od građana dobili priliku da imamo puni mandat i nadam se da ćemo ga iskoristiti, ali ako nema dobre volje i dogovora i nema kompromisa već sve bude počivalo na ucenama, moramo ponovo da pitamo građane šta misle o nama pojedinačno – poručio je Mandić.

Lider DF Milan Knežević premijerov predlog vidi tek kao jednu od osnova koje treba nadograditi a, iako kaže da DF daje prednost dogovoru, u ovom trenutku da se ne vidi izlaz iz situacije.

Kao opcija se pojavio ulazak jednog od lidera DF Nebojše Medojevića u Vladu, ali je Medojević retvitovao natpise nekih portala da Krivokapić neće prihvatiti njega umesto Abazovića za koordinaciju bezbednosnog sektora. Medojević je putem Tvitera poručio da će vlada DF biti demokratska i procrnogorska, a Krivokapićevu ocenio kao “slabu, konfuznu, mlitavu, kukavičku, nesposobnu i dezorijentisanu”.

I manjine u vlasti

Na novom sastanku treba da bude razmotren i predlog Zdravka Krivokapića da njegov kabinet ubuduće bude veći, odnosno da umesto 12 ima 16 ministarstava i da jednom potpredsedniku vlade budu dodata još dva. Kao moguće povećanje broja resora moglo bi da koincidira sa ulaskom predstavnika partija manjina u vladu.